FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi, o kojem se danas raspravlja u Hrvatskom saboru, trebala bi se vratiti pravna osobnost centrima za socijalnu skrb, a da se pritom ne diraju dosadašnja socijalna prava. Donošenje takvog zakona je, po riječima zamjenika ministrice socijalne politike i mladih Darka Ledinskog, preduvjet za decentralizaciju socijalne skrbi koju se planira provesti. Prošle je godine donesen zakon koji je dodatno centralizirao sustav socijalne skrbi i izazvao velike probleme, rekao je Ledinski dodavši kako je socijalna skrb dugi niz godina bila nepravedno zapostavljena i na državnoj i na lokalnoj razini. „Posljedica toga je zapuštenost sustava, preklapanje prava, neujednačenost u postupanju i drugo“, rekao je Ledinski. Važećim zakonom, s ciljem racionalizacije sustava, uspostavljen je 21 zavod za socijalnu skrb dok su centri za socijalnu skrb postali podružnice. U Međimurskoj županiji tako je primjerice djelovao samo jedan Centar za socijalnu skrb s dvije podružnice, koji je pokrivao oko 119.000 stanovnika. U Splitsko-dalmatinskoj županiji djelovao je pak Zavod za socijalnu skrb koji je preuzeo poslove šest bivših centara i tri podružnice, te pokrivao blizu 500.000 stanovnika. Pri donošenju važećeg zakona isključena je i struka i stručnjaci, a za zakon se unaprijed znalo da neće biti provediv, rekao je Ledinski dodavši kako je prijedlog zakona o socijalnoj skrbi utemeljen na istim odredbama na kojima se uređivao sustav socijalne skrbi do donošenja sadašnjeg zakona.

ZAGREB - Vladajući saborski klubovi podržali su danas prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi, prozivajući bivšu vlast da je uvela kaos u sustav socijalne skrbi, iz HDZ-a te su prozivke odbacili uzvraćajući vladajućima da osim kritika sustava ne nude nikakva kvalitetna poboljšanja, dok HDSSB odgovornima za loše upravljanje sustavom socijalne skrbi smatra i bivšu i aktualnu vlast. Romana Jerković je u ime Kluba SDP-a nova zakonska rješenja nazvala pokušajem da se koliko-toliko stvari u sustavu "dovedu u normalu", odnosno ukloni "kaos" koji je, kazala je, važećim zakonom u sustav uvela bivša vlast. "Bivša je vlada i sustav i ljude dovela do granica izdržljivosti", poručila je Jerković, prozivajući bivšu vlast da je zapustila i zanemarila sustav socijalne skrbi, centralizirala ga, a milijune eura zajmova koje je dobila za reformu sustava nije utrošila za tu namjenu. "Važeći zakon iz 2011. donio je dosta štete sustavu te ga otežao i birokratizirao", istaknula je. S takvim stavom slaže se i Nada Turina Đurić (HNS), ustvrdivši da po postojećem sustavu ne funkcioniraju usluge prema korisnicima niti se rješavaju njihovi problemi. "Umjesto reda je nered", poručila je, dodavši da njezina stranka u idućem razdbolju očekuje cjelovit novi zakon kao reformski zahvat, čijem bi donošenju pretodila stručna i široka javna rasprava i dubinska analiza sustava. "Ovaj prijedlog zakona smatramo prijelaznim razdobljem koji će odmah uvesti reda i sustav učiniti funkcionalnim do donošenja novog zakona", rekla je. Željko Reiner je u ime HDZ-a prozvao vladu i saborsku većinu da samo iznose kritike postojećeg zakona, a uopće ne spominju nova zakonska rješenja niti poboljšanja koja od njih očekuju. Predloženi zakon nazvao je tek vatrogasnom mjerom, ocjenivši kako se nudi zakon za kojeg se unaprijed kaže kako će važiti kratko, te kako ćemo morati imati bolji i potpuniji zakon. Reiner je prozvao vladajuće i da tim zakonom pokušavaju "uhljebiti" 300 do 500 svojih kadrova kao članove upravnih vijeća u sustavu. "Predloženim se zakonom uvodi od 80 do 100 centara za socijalnu skrb i stotinjak ravnatelja novih uprava, te 300 do 500 članova upravnih vijeća i onda se tvrdi da je to racionalizacija“, rekao je Reiner. Dinko Burić (HDSSB) prozivke je uputio i bivšoj vlasti, kao odgovornoj za loš sustav, ali i aktualnoj vlasti koja, rekao je, čini iste stvari koje je, kada je bila u oporbi, zamjerala HDZ-u.

ZAGREB - Vlasnik Diokija Robert Ježić svjedočeći danas na zagrebačkom Županijskom sudu rekao je kako je za bivšeg premijera Ivu Sanadera preko svoje švicarske tvrtke Xenoplast primio polovinu od 10 milijuna eura MOL-ovog mita koji su i dalje na njegovu računu, dok je primanje ostatka organizirao Sanaderov brat Flavio. Nakon odlaska Sanadera s premijerske dužnosti Ježić je navodno pokušao iskoristiti situaciju i odustati od dogovora da MOL na račun njegove švicarske tvrtke isplati novac Sanaderu temeljem ugovora o konzultantskim uslugama s poduzećima, čije je sjedište bilo na Cipru. Ježić se, kako kaže, tada više nije trebao bojati da bi Sanader mogao naštetiti poslovanju njegovih tvrtki ako mu odbije napraviti uslugu. Osim toga, zbog učestalih napisa u medijima postala mu je jasna pozadina odnosa Sanadera i MOL-a, o kojoj ranije, tvrdi, nije ništa znao, iako je u međuvremenu nekoliko puta bio u društvo bivšeg premijera i MOL-ovog čelnika Zsolta Hernadija. USKOK tvrdi da je Hernadi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji omogućio upravljačka prava u Ini. Ježić tvrdi da je Hernadija u društvo bivšeg premijera susreo i u njegovu kabinetu na Markovu trgu u svibnju 2009. kada su mu rekli da će Sanaderova naknada za "konzultantske usluge" biti isplaćena u dva dijela. Sredinom lipnja 2009. na račun Ježićeve tvrtke "sjelo" je prvih pet milijuna eura, a Sanader se odmah pitao kada bi mu se novac čim prije mogao dostaviti. Kazao je da pozadinu odnosa bivšeg premijera i MOL-a nije u potpunosti shvatio ni u vrijeme kada se Sanader s Herndijem sastao u zagrebačkom restoranu Marcellino, gdje su snimljeni nadzornom kamerom. "No, kasnije nakon ostavke i odlaska sve se više počelo špekulirati o upitnom odnosu MOL-a i Ine i postalo mi je sve jasnije da su te dvije stvari povezane", zaključio je Ježić. Iz Ježićeva iskaza se doznalo i da je novac koji je navodno primio za Sanadera još uvijek na računu njegove tvrtke. "Novac je i dalje na tom računu. Kada dobijem uputu kome i kada da vratim novac to ću i učiniti", kazao je Ježić, dodajući da je novac i ranije koristio za poslovanje o čemu nije nikoga obavijestio, pa ni Sanadera. "Moje je bilo samo da taj iznos bude uvijek dostupan", zaključio je Ježić koji će nakon stanke odgovarati na pitanja obrane, suda i bivšeg bliskog prijatelja Sanadera na čijem je suđenju krunski svjedok.

ZAGREB - Naš najpoznatiji Bračanin možda ipak nije toliko škrt, napisala je vlada na twitteru uz poveznicu na snimku na kojoj ministar uprave Arsen Bauk zaposlenicama ministarstva dijeli ruže u povodu Dana žena. Bračka štedljivost postala je dio medijske pozornosti nakon što je objavljen podatak iz Baukove imovinske kartice da je uštedio u četiri godine 676.000 kuna te 53.000 eura. Novi komentari na temu štedljivosti uslijedili su pošto se ministar na facebooku našalio kako nakon "zelenog ponedjeljka", odnosno vegetarijanskog obroka u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, razmišlja o uvođenju "bračkog petka". "Brački petak posta i nemrsa", jedan je od komentara na Baukovu šalu. Vlada je na twitteru čestitala Međunarodni dan žena "svim tviterašicama i ostalim djevojkama, prijateljicama, kolegicama, majkama, kćerima, sestrama i svim ženama". Navela je da je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras razveselio suradnice u svom ministarstvu. Na primjedbu jednog twiteraša kako ruže možda nisu plaćene iz državnog proračuna, vlada je napisala da su ministri o vlastitom trošku pripremili te simbolične znakove pažnje.

ZAGREB - Izložba Nevidljivi MAFAF – eksperimentalne i alternativne filmske prakse u Jugoslaviji 1965. – 1990." kuratorice Branke Benčić održat će se od 9. do 19. ožujka u newyorškoj galeriji MC, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Programom posvećenom Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma – MAFAF, koji se od 1965. do 1990. održavao u Puli neposredno prije Festivala jugoslavenskog igranog filma, podsjeća se na manifestaciju koja je brojem prijavljenih filmova i prisutnih autora bila najveća manifestacija alternativnog i neprofesionalnog filmskog stvaralaštva u Jugoslaviji. Izložit će se i prikazati radovi Ivana Martinca, Tomislava Gotovca, Vladimira Peteka, Save Trifkovića, Ivana Faktora, Zdravka Mustaća i drugih, koji će pokazati kako je MAFAF utjecao na oblikovanje konceptualnih umjetničkih praksi i jugoslavenskog crnog vala, stoji u obavijesti HAVC-a. Po riječima Branke Benčić, danas se o MAFAF-u malo zna i govori, dostupna literatura i dokumentacija rijetke su i krhke, Festival je zaboravljen, ignoriran i kolektivno amneziran. Sjećanja na festival strukturiraju se primarno u privatnim razgovorima sa sudionicima, akterima, ljubiteljima, prijateljima i poznavateljima koji o MAFAF-u razgovaraju sa sjajem u očima, zapažajući kako se ipak snažno upisao u narative koji prelaze granice lokalne sredine, ustvrdila je. Projekcija filmova održat će se 20. ožujka u prostoru Residency Unlimited.

VIROVITICA - Službenici Policijske uprave virovitičko-podravske su u akciji suzbijanja ilegalne trgovine duhanskim proizvodima na području Virovitice i Slatine pronašli i oduzeli ukupno 1077 kilograma duhana u listu te više do 200 kilograma rezanog duhana, priopćeno je danas iz PU virovitičko-podravske. Akcija je provedena u suradnji s djelatnicima Carinarnice Virovitica i poljoprivrednim inspektorom, a na temelju Naloga nadležnih sudova jučer je pretraženo više stanova, kuća i drugih prostorija. Pronađeno je i oduzeto ukupno 1077 kilograma duhana u listu, 206 kilograma rezanog duhana i dvije rezalice za duhan. Najviše duhana je pronađeno kod M.M. (347 kilograma u listu i 163 kilograma rezanog duhana) i S.P. (482 kilograma u listu) sa šireg područja grada Slatine. Protiv osoba kod kojih je pronađen duhan slijedi kaznena prijava nadležnom odvjetništvu zbog nedopuštene trgovine, kao i optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o trošarinama.

VINKOVCI - Na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske u protekla 24 sata u dva slučaja zatečeno je i uhićeno ukupno šest stranaca u nezakonitom prelasku državne granice Republike Hrvatske, izvjestila je danas PU vukovarskio-srijemska. U Županji, u Zagrebačkoj ulici, zatečeni su i uhićeni državljani Iraka, Maroka i Alžira, dok su noćas nešto iza ponoći, na području Lipovca, južno od autoceste A-3 Zagreb-Lipovac, zatečena i uhićena trojica državljana Afganistana. Policija je utvrdila da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, zbog čega je doneseno Rješenje o njihovom protjerivanju iz Hrvatske, određena zabrana ulaska i boravka u Hrvatskoj, te je pokrenut postupak povratka u Republiku Srbiju iz koje su nezakonito prešli u Hrvatsku. Prema podatcima PU vukovarsko-srijemske, od početka ove godine do 4. ožujka, na području te PU u nezakonitom prelasku državne granice zatečeno je i uhićeno ukupno 65 stranih državljana, od kojih je najveći broj, dvadeset sedam, Afganistanaca.

KOPRIVNICA - Uhićen je 22-godišnjak sa zagrebačkog područja koji je putem lažnog facebook profila od 13-godišnje djevojčice izmamio golišave fotografije, a potom je ucijenio da će ih pokazati drugima ako mu ne pošalje bon za mobitel od 50 kuna. Slučaj je istražila Policijska uprava koprivničko-križevačka u kojoj kažu da se ucjenjivač djevojčici putem facebooka lažno predstavio kao osoba iz svijeta mode te od nje izmamio fotografije na kojima je pozirala gola. Mladić je potom ucijenio 13-godišnjakinju zaprijetivši da će fotografije pokazati drugim osobama ako mu ne pošalje bon za mobitel u vrijednosti 50 kuna. Osumnjičeni je uhićen, kazneno prijavljen zbog ucjene te priveden pritvorskom nadzorniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙