FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački ministar financija Benediktu XVI. predstavio marku

VATIKAN, 7. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. primio je u srijedu nakon opće audijencije njemačkog ministra financija Wolfganga Schaublea koji je Svetom Ocu predstavio zajedničku poštansku marku Vatikana i Njemačke posvećenu Rafaelovoj "Sikstinskoj Madoni".

Na marki je slavna slika koja ove godine slavi 500. obljetnicu nastanka. Sliku je Rafael (1483.-1520.) naslikao 1512. po narudžbi, a danas se čuva u dresdenskoj Slikarskoj galeriji starih majstora. Marku je izradio grafički dizajner iz Frankfurta Werner Hans Schmidt.

Platno, posebno poznato po dvama malenim zamišljenim anđelima s krilima što se ističu u prvom planu, vjerojatno je isprva trebalo krasiti grob pape Julija II.

Wolfgang Schauble, član njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), sudjelovao je u nastanku zbornika svjedočanstava o Benediktu XVI. u Crkvi i svijetu, koji je uredio Papin osobni tajnik Georg Ganswein. Knjiga pod nazivom "Benedikt XVI.- Prominente uber den Papst" ("Benedikt XVI. - Poznati o Papi") treba izaći 17. ožujka u nakladi Media Maria.

Schauble, rođen 1942. u Freiburg im Breisgauu, veoma blizak bivšem kancelaru Helmutu Kohlu, sudjelovao je u njemačkom ujedinjenju.

Nekoliko godina poslije, kancelarka Angela Merkel pozvala ga je za ministra unutarnjih poslova u velikoj koaliciji koja je vladala u Njemačkoj od 2005. do 2009. U novoj koaliciji sastavljenoj 2009. imenovan je ministrom financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙