FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla operna pjevačica Tonka Štetić

SPLIT, 7. ožujka 2012. (Hina) - Tonka Štetić, sopranistica i mezospranistica, dugogodišnja solistica splitske Opere, umrla je danas u 89. godini u Splitu, priopćilo je splitsko Hrvatsko narodno kazalište.

Zadnji put na sceni je nastupila na 45. splitskom ljetu 1999. godine kao Jovana u opereti Ive Tijardovića "Spli'ski akvarel".

Karijeru je počela kao članica Zbora i Baleta splitskoga kazališta nastupom u znamenitoj predstavi izvedenoj 1943. tijekom sedamnaest dana, koliko je Split, nakon kapitulacije Italije, bio slobodan grad.

Nakon oslobođenja u tek osnovanome Narodnom kazalištu nastupa u baletnim predstavama, poput Bombardellijeva "Groba u žitu" i baleta "Priče moravskog sela" na Dvorakovu glazbu, te u glazbenim predstavama kao članica Zbora te kao glumica.

Od 1954. solistica je u Operi, a prve je uloge ostvarila u operetama "Lijepa Helena" (Offenbach) i "Havajski cvijet" (Paul Abraham). Slijede uloge Marice u opereti "Spli'ski akvarel" Ive Tijardovića te Silve u Kalmanovoj opereti "Kneginji čardaša".

Tijekom duge karijere ostvarila je mnoge operne i operetne uloge u kojima se iskazala i kao pouzdana vokalna umjetnica i odlična glumica. Nastupala je u, kako to ljubitelji operne umjetnosti u Splitu vole reći, zlatnom dobu splitske opere, a kao vrhunci njezinih umjetničkih dosega najčešće se ističu uloge Ortrud u Wagnerovoj operi "Lohengrin" te Grofice u "Pikovoj dami" Čajkovskog.

U Gotovčevu "Eri s onoga svijeta" tumačila je uloge Đule i Dome, u Mascagnijevoj "Cavalleriji rusticani" uloge Lole, Santuzze i Majke. Osim mnogih solističkih uloga, nastupala je i na koncertima, nekoliko puta i na gostovanjima splitske Opere u inozemstvu.

Nakon umirovljenja svoj je neosporni glumački talent dokazala i u predstavama "Žene dolaze" i "Ne ostavljaj me samog" Dramskog teatra Split, stoji u priopćenju splitskoga HNK-a.

Komemoracija će biti u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙