FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi djelomični izborni rezultati: pljuska indijskoj vladi

NEW DELHI/ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Prvi rezultati izbora za narodne skupštine u pet saveznih indijskih država objavljeni u petak pokazuju da je vladajuća Kongresna stranka dinastije Nehru-Gandhi pobijedila u samo jednoj od njih, što budi dvojbe u sposobnost vlade da provede reforme, prenose agencije.

Izbori su test popularnosti za vladu premijera Manmohana Singha prije parlamentarnih izbora 2014. Međutim, također su važan test za Rahula Gandhija, prauunuka prvog premijera neovisne Indije Javaharlala Nehrua, unuka premijerke Indire Gandhi, ubijene u atentatu 1984., i njezina sina Rajiva Gandhija, također bivšeg premijera ubijenoga 1991.

Rahul Gandhi (41), kojega stranka vidi kao budućeg premijera cijele Indije, nije se natjecao na izborima, ali je vodio kampanju u najnapučenijoj državi Uttar Pradesh u ime Kongresne stranke kojom predsjeda njegova majka Sonia.

"Prihvaćam odgovornost za slabe rezultate. Konačno, ja sam vodio kampanju... Kongresna stranka dobro se borila, no rezultati su slabi", priznao je 41-godišnji Gandhi, citira Reuters.

U državi Uttar Pradesh, u kojoj nije pobijedila već 22 godine, Kongresna stranka je tek 4. po redu i dobila je samo 29 mjesta od ukupno 403, što je skroman napredak u odnosu na zadnje izbore 2007., piše AFP.

Kongresna stranka nije pobijedila ni u državama Punjab, Goa i Uttarakhand, a zasad vodi u državi Manipur.

Neuspjeh pojačava slutnje da Rahul Gandhi nema izraženijeg političkog dara, ističu analitičari i nagađaju da bi dinastiju trebala preuzeti njegova sestra Priyanka.

Nadalje, piše Reuters, neuspjeh Kongresne stranke otežava napore premijera Singha da nastavi započete reforme koje bi trebale pojačati državni rast, koji je pao ispod 7 posto.

"Rezultati neće pružiti političkog prostora vladi niti joj dati povjerenje da provede nepopularne reforme", bilježi u svojoj analizi banka Goldman Sachs.

U Indiji, najvećoj svjetskoj demokraciji s 1,2 milijarde ljudi, Uttar Pradesh je od 28 indijskih država najnapučenija s 200 milijuna stanovnika i velikom muslimanskom manjinom. Ukupno je peta u svijetu po brojnosti stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙