FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terorizam i dalje prijetnja za BiH

SARAJEVO, 6. ožujka 2012.(Hina) - Bosna i Hercegovina izložena je terorističkim prijetnjama baš kao i brojne druge države, no stanje u njoj otežavaju posljedice rata koje se još osjećaju, kao i njezin ustavno-pravni ustroj koji ograničava učinkovito djelovanje sigurnosnih službi, ocjena je koju su u utorak iznijeli ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović.

i

Obojica su u Sarajevu trebala sudjelovati u raspravi na povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamenta BiH o istrazi o terorističkom napadu na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, što ga je listopada 2011. godine počinio Mevlid Jašarević.

Rasprava je morala biti otkazana jer na sjednicu povjerenstva nisu došli pozvani čelnici svih sigurnosnih službi u BiH.

Ministar Ahmetović je ipak, odgovarajući na novinarske upite, ocijenio kako se o cijelom slučaju mora ozbiljno povesti računa jer bi se takvo što moglo ponoviti.

"Ne možemo isključiti mogućnost... terorističkih aktivnosti, s obzirom na to da se radi o najvećem globalnom problemu kada je u pitanju sigurnost", izjavio je Ahmetović.

Također je istaknuo kako je jasno da BiH nema savršen sigurnosni sustav ustvrdivši kako je to rezultat unutarnjeg ustroja države i podijeljenih ovlasti.

Himzo Selimović, čije je ravnateljstvo, među ostalim, zaduženo i za osiguranje diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH, posebice je istaknuo kako u toj državi uz terorizam kao globalnu prijetnju opasnost predstavlja i činjenica da je u njoj lako doći do oružja i eksploziva koje je ostalo skriveno nakon rata.

Mevlid Jašarević, koji je 28. listopada prošle godine iz strojnice pucao na veleposlanstvo SAD u Sarajevu ranivši pri tom jednog policajca angažiranog na osiguranju, još uvijek je u istražnom pritvoru.

Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu o cijelom slučaju bi sukladno zakonu optužnicu moralo podići u roku od šest mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙