FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Ustavni sud danas je donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju 22. siječnja ove godine, na kojemu se više od 66 posto na referendum izašlih hrvatskih birača izjasnilo za ulazak u Uniju, održan u skladu s Ustavom i zakonima, te se sada od Vlade očekuje da Hrvatskom saboru na potvrđivanje uputi Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ustavni sud priopćio je da je prije dva dana istekao rok za podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti i zakonitosti održanog referenduma, te da je odbio, odnosno odbacio sva 22 pristigla zahtjeva, ocijenivši ih neosnovanima ili nedopuštenima. "S obzirom na navedeno, Ustavni sud donio je Odluku kojom je utvrdio da je državni referendum koji je održan 22. siječnja 2012. proveden u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH i mjerodavnim odredbama Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave", stoji u priopćenju. Odluka Ustavnog suda odmah stupa na snagu, odnosno danom donošenja, i objavit će se u Narodnim novinama, a njenim stupanjem na snagu postupak državnog referenduma o pristupanju Hrvatske u EU smatra se okončanim. Na referendumu održanom u nedjelju, 22. siječnja za ulazak Hrvatske u EU glasovalo je 66,27 posto od ukupno na birališta izašlih 1,960.231 birača, a protiv se izjasnilo njih 33,13 posto. Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada su potvrdile (ratificirale) četiri (Slovačka, Mađarska, Bugarska i Italija) od ukupno 27 članica EU.

ZAGREB - U Klinici za unutarnje bolesti KBC Zagreb od danas počinje primjena nove metode liječenja rezistentnog visokog krvnog tlaka uz pomoć inovativnog sustava Symplicity Catheter System ili tzv. renalnom denervacijom, čija se primjena u svijetu pokazala uspješnom jer trajno snizuje tlak kod osoba kod kojih terapija lijekovima nije dala rezultata. Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu s kateterom, koji ne izaziva komplikacije, a operacija traje 40-ak minuta uz lokalnu anesteziju. Kod 85 do 90 posto bolesnika s teškom rezistentnom hipertenzijom trajno snižava sistolički tlak za 20-30 a dijastolički za 10-15 milimetara žive, rekao je na današnjoj konfereciji za novinare prof. Bojan Jelaković, pročelnik Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju i dijalizu KBC-a Zagreb. Kaže kako je u Hrvatskoj između 60.000 i 80.000 takvih bolesnika, pa je cilj da tu novu metodu liječenja visokog krvnog tlaka, koja stoji oko 3.500 tisuće eura, financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), kojemu će biti i upućen takav zahtijev. Prvi pacijent koji će danas biti podvrgnut zahvatu je 62-godišnjak iz Zagreba, koji hipertenziju liječi već 15-ak godina i trenutno uzima maksimalnu dozu od čak osam lijekova antihipertenziva. Unatoč tome, i dalje ima visoki tlak koji iznosi 200/110 mmHG i time visok rizik od bolesti srca i bubrega. Osim u KBC-u Zagreb, metoda bi se uskoro trebala početi primjenjivati i u KB Merkur te u KBC Rijeka, rečeno je. Hipertenzija je eskalirajući svjetski zdravstveni problem, koja izaziva povećani rizik od infarkta, moždanog udara, srčane insuficijencije, bolesti bubrega. Prevalencija u Hrvatskoj je 37 posto, te je vodeći čimbenik rizika za sveukupnu smrtnost, s udjelom od 26,4 posto.

ZAGREB - Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za otkup knjiga u ovoj godini, a prijave se primaju do 15. studenoga, izvijestilo je danas Ministarstvo na svojim internet stranicama. Ministarstvo će otkupljivati izdanja domaćih izdavača - djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu, znanost i umjetnost, djela suvremene domaće književnosti i publicistike te prijevode suvremene svjetske književnosti, znanosti i umjetnosti. Otkupljene knjige namijenit će se fondovima narodnih knjižnica u Hrvatskoj. Neće se otkupljivati udžbenici, priručnici te ponovljena i komercijalna izdanja, već izdanja koja zadovoljavaju standarde kulture knjige, objavljena tijekom 2011. i 2012., a koja Ministarstvo kulture dosad nije otkupilo. Otkupljivat će se izdanja samo onih nakladnika koji se pridržavaju Sporazuma o jedinstvenoj cijeni knjige. Pravo podnošenja ponuda na Javni poziv imaju pravne osobe koje su registrirane za obavljanje nakladničke djelatnosti u Hrvatskoj i autori vlastitih izdanja koji su hrvatski državljani.

Uz ponudu za otkup treba dostaviti prijavnicu, primjerak objavljene knjige i podatke o knjizi, autoru, prevoditelju te priređivaču i/ili uredniku. Prijavnice se nalaze na www.min-kulture.hr i šalju se ili donose s potrebnom dokumentacijom u Ministarstvo kulture.

SPLIT - Zbog neplaćenog računa za struju i blokiranog računa splitska Spaladium Arena i danas je zatvorena. Po riječima direktora Arene Srđana Žižaka većinskom vlasniku Spaladium Arene, privatnoj tvrtki Sportski grad TPM (Tvrtka posebnih namjena) krajem prošlog tjedna blokiran je račun zato što nije plaćen dug od 125 tisuća kuna za potrošenu električnu energiju u protekla tri mjeseca, zbog čega je najvećoj splitskoj dvorani isključena struja. Kulminacija je to agonije nikad dovršenog velebnog objekta koji su zajednički za svjetsko rukometno prvenstvo gradili u javno-privatnom partnerstvu Grad Split i Vlada RH s konzorcijem koji čine Konstruktor, IGH i Dalekovod. 'Banka koja je pratila izgradnju Spaladium Arene blokirala nam je račun. Nismo u mogućnosti podmirivati svoje obveze prema dobavljačima, pa tako ni prema HEP-u zbog čega nam je isključena struja", kaže Žižak. Podsjeća kako je tvrtku Sportski grad, u kojoj je 14 zaposlenika, utemeljio konzorcij tvrtki Konstruktor, IGH i Dalekovod, a koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s Gradom Splitom i vladom gradio ovu sportsku dvoranu u Splitu kako bi se u njoj mogle igrati utakmice svjetskog rukometnog prvenstva koje je u Hrvatskoj održano 2009. godine.

ILOK - Koalicijski sporazum za prijevremene izbore za iločko Gradsko vijeće koje je Vlada raspisala za 25. ožujka potpisali su danas u Iloku predstavnici HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HSP-a. Riječ je o strankama koje su pronašle interes da na prijevremene izbore za iločko Gradsko vijeće izađu zajedno sa željom da rade na dobrobit svih građana, poručio je u ime HDZ-a predsjednik vukovarsko-srijemskoga Županijskog odbora Petar Čobanković. Po njegovim riječima, interes svih četiriju stranaka potpisnica koalicijskog sporazuma jest da Ilok dobije stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Obnašatelj dužnosti predsjednika iločkoga Gradskog odbora HSLS-a Ivan Vrljić istaknuo je također potrebu da se osigura stabilno Gradsko vijeće, pri čemu je izrazio žaljenje što će, u konačnici, cijenu prijevremenih izbora čija će provedba, kako je rečeno, stajati oko 150.000 kuna platiti građani Iloka. Na potpisivanje koalicijskog sporazuma s HDZ-om, HSLS-om i DC-om HSP je pristao isključivo vodeći se interesima i dobrobiti građana toga grada, poručio je predsjednik Gradskog odbora HSP-a Željko Hrubik, a predsjednik iločkoga DC-a Mate Brletić ustvrdio kako je riječ o pobjedničkoj koaliciji.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik i potpredsjednik HDSSB-a Krešimir Bubalo izvijestio je danas kako je klub vijećnika HDSSB-a u osječkome Gradskom vijeću pokrenuo postupak opoziva njegova predsjednika Gordana Matkovića. U prijedlogu za opoziv koji je, nakon današnjeg sastanka Krešimira Bubala s pročelnicima gradskih upravnih odjela, podijeljen novinarima navodi se kako je Matković početkom prosinca prošle godine napustio HDSSB i osnovao vlastiti klub vijećnika te da više nema potporu vijećnika HDSSB-a. Dodaje se kako je Matković nedavno kao predsjednik Gradskog vijeća pokrenuo postupak izmjena statuta grada, čime je prekoračio svoje ovlasti jer takve izmjene može pokrenuti jedna trećina vijećnika, zbog čega je HDSSB pokrenuo postupak njegova opoziva. Bubalo je rekao kako smatra da je Matković prekoračio svoje ovlasti i naštetio ugledu Gradskog vijeća te da svatko za takve postupke treba snositi političku odgovornost.

ZAGREB - Od uvođenja nadzornih kamera, tijekom protekla tri mjeseca, u Zagrebu je zabilježeno oko 3500 prekršaja vozača koji nisu poštivali prometna pravila i parkirali su na nepropisnim mjestima, a gradska kontrola i dalje se nastavlja. Voditelj prometnog redarstva Grada Zagreba Mate Kraljević tako je najavio da će početkom slijedećeg tjedna nove kamere biti postavljene i na lokaciji Heinzelova-Nemčićeva, a uskoro će se proširiti i na lokaciju Draškovićeva-Trg burze, ali i u Sesvete. Planirano je da do kraja godine kamerama bude "pokriveno" ukupno 75 lokacija, kazao je Kraljević. Podsjetio je da 18 kamera već postoji na šest lokacija u gradu i to u Šubićevoj ulici, od Martićeve ulice do Kvaternikovog trga i u Martićevoj od Šubićeve do Heinzelove ulice. Kraljević navodi da su obavijesti o kaznama odaslane nesavjesnim vozačima, a najčešće se kažnjavaju parkiranje na pješačkom prijelazu i u voznom traku, no napominje da njima nije cilj zarada.

KARLOVAC - U poslovnici Hrvatske pošte u Vukmaničkom Cerovcu u blizini Karlovca tri su maskirane osobe u 11,43 sati počinile razbojstvo i ukrale novac, priopćila je karlovačka Policijska uprava. Po prvim policijskim informacijama, razbojstvo je počinjeno uz prijetnju vatrenim oružjem službenici Hrvatske pošte, koja je razbojnicima predala novac. Od glasnogovornice karlovačke Policijske uprave Tamare Grčić doznaje se da je u trenutku pljačke službenica bila sama. Kriminalistička istraga i očevid radi utvrđivanja dokaza o tomu teškom kaznenom djelu traje, a policija traga za počiniteljima.

ZAGREB - Nacionalna Zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu objavila je javni natječaj za dodjelu 24 stipendije za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola slabijega socijalnog statusa. Natječaj je otvoren do 15. ožujka, izvijestila je Nacionalna Zaklada navodeći da je uz studentske stipendije osigurala sredstva za dodjelu 24 učeničke stipendije u iznosu 500 kuna mjesečno, tijekom 10 mjeseci. Prijave se primaju isključivo poštom, navodi Nacionalna Zaklada. Informacije i prijavni obrazac mogu se pronaći na web stranici Nacionalna Zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu - http://www.nzpuss.hr/JavniNatjecajZaDodjeluUcenickih

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙