FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina u Siriju šalje izaslanika

PEKING, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Peking je najavio u ponedjeljak da će u Siriju poslati izaslanika kako bi pomogao zaustaviti nasilje u toj zemlji krvavih sukoba oporbe i režima predsjednika Bašara al-Asada koje bi, po mišljenju Zapada i arapskih zemalja treba spriječiti oštrijom akcijom međunarodne zajednice, čemu se Kina i Rusija protive.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Li Huaxin, bivši kineski veleposlanik u Siriji, u utorak u Damasku predstaviti plan u šest točaka koji je Peking donio tijekom vikenda kao osnovu za prekid nasilja.

"Sada se stanje u Siriji usijava i postaje sve ozbiljnije. Siloviti su sukobi različitih strana i međunarodna zajednica ima različite poglede na to kako što brže razriješiti sirijsku krizu", rekao je glasnogovornik kineskog MVP-a Liu Weimin.

"Iako su uvjeti krajnje složeni i stanje napeto, no Kina još zagovara političko rješenje kao temeljni način za izlazak iz krize", navodi Liu.

Slanje izaslanika čini se kao posljednji kineski pokušaj da odbaci optužbe Zapada i arapskih vlada da je kinesko-ruska blokada donošenja UN-ove rezolucije o Siriji pomogla sirijskome režimu da se krvavo obračuna s pobunjenicima.

Prema podacima Ujedinjenih naroda sirijske snage ubile su u godinu dana više od 7.500 civila u ustanku protiv al-Asada, kojega obitelj četiri desetljeća vlada Sirijom.

Bivši veleposlanik Li je prošli mjesec posjetio Bliski istok u pokušaju da pomogne razriješiti sirijsku krizu i analitičari dvoje da će ovaj posjet biti uspješniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙