FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb osudio najnovija uhićenja hrvatskih branitelja

SPLIT, 3. ožujka 2012. (Hina) - Vodstvo HSP-a osudilo je nedavno uhićenje petorice hrvatskih vojnika osumnjičenih za ratni zločin počinjen u Medačkom džepu 1993., te je zamjerilo što se ne uhićuje pripadnike srpskih snaga koje su počinile većinu ratnih zločina u Hrvatskoj.

„Kontinuirano se uhićuje i progoni hrvatske branitelje, najnoviji je slučaj uhićenje onih koji su optuženi za različite prekomjerne obrane u akciji Medački džep, a potpuno su amnestirani i zaštićeni oni koji su počinili 90 posto svih zločina u Domovinskom ratu“, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik HSP-a Daniel Srb. Zamjerio je što nema uhićenja „pripadnika različitih srpskih četničkih dobrovoljačkih postrojba i pripadnika JNA koji su počinili stravične zločine“.

Srb drži da je za takvo stanje odgovorna hrvatska politika jer govori da je uhićenje hrvatskih branitelja osumnjičenih za ratne zločine u Medačkom džepu proces koji je Haaški sud prepustio Hrvatskoj, ali ne govori o tomu da je Hrvatska prikupila dokumentaciju o najtežim zločinima u Vukovaru, Škabrnji i drugim mjestima u Hrvatskoj gdje su počinjeni stravični zločini.

„I ta je dokumentacija predana Haaškom sudu koji je ocijenio da postoji osnova za podizanje optužbe ali ih nije nikad podigao te je istovremeno onemogućio Hrvatsku da podigne optužbe“, istaknuo je Srb.

Po Srbovom tumačenju hrvatska politika nije pogrešna samo prema Domovinskom ratu nego i prema posljednjem dobijanju statusa kandidata Srbije za ulazak u Europsku uniju (EU).

„Status Srbije kao kandidata za ulazak u EU je rezultat hrvatskih pregovora o ulasku u EU koji su pokazali da je Hrvatska svojim ulaskom otvorila vrata Srbiji koja taj proces prolazi nekritički“, kazao je Srb.

„Radnici hrvatskih brodogradilišta - škverani, na svojim su leđima unijeli Srbiju u EU, jer će oni ostati bez posla i državnih potpora za brodogradnju“, ustvrdio je Srb.

Predsjednik HSP-a je također optužio novu hrvatsku Vladu da nastavlja sa starim ekonomskim modelom koji je stupio na snagu 1994., a koji je i doveo do teškog gospodarskog stanja u Hrvatskoj. Srb upozorava da HSP, ali i druge stranke koje upozoravaju na pogrešnu ekonomsku politiku, odmah budu sotonizirane i postaju „meta medija koji su u funkciji uvoznog lobija i zadržavanja postojećeg ekonomskog modela“.

„Nije to samo pitanje uvoznih lobija, nego je to cijeli sustav koji čini politika koju zagovara Hrvatska narodna banka (HNB) te fiskalna politika koju vodi hrvatska vlada“, kazao je Srb.

Na pitanje kako komentira postupak donedavnog predsjednika splitskog HSP-a Hrvoja Tomasovića, koji je zbog neslaganja sa politikom vodstva te stranke istupio iz nje te najavio formiranje nove stranke – Hrvatskog Demokratskog Saveza Dalmacije (HDSD), Srb je odgovorio kako svatko ima pravo osnivati novu stranku, ali je pitanje čini li se to zbog „samopromocije“.

„Iz HSP-a nije otišao niti jedan stari član, nego su otišli samo oni koji su 'šetači' kroz političke stranke“, kazao je Srb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙