FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izabrano novo vodstvo Hrvatskog svjetskog kongresa

ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Glasnogovornik Hrvatskoga svjetskog kongresa (HSK) fra Šimun Šito Ćorić izjavio je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskoj matici iseljenika da je izabrano novo vodstvo HSK-a, a za novoga predsjednika jednoglasno je izabran Mijo Marić iz Berlina koji je najavio nastavak rada na očuvanju hrvatskoga identiteta te zastupanju hrvatskih nacionalnih probitaka.

Predstavljajući novoga predsjednika HSK-a, Ćorić je istaknuo kako je Marić član Vijeća za manjine u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Ćorić je ocijenio kako bi Hrvatska kao matična zemlja trebalo što bolje provedbeno surađivati sa svojim izvandomovinstvom jer, kako je istaknuo, dotacije hrvatskih iseljenika su, odmah iza turizma, druga po vrijednosti hrvatska privredna grana.

Po Ćorićevim riječima, Hrvatska je dobro uredila pitanje srpske manjine u Hrvatskoj, no nažalost, dodao je, položaj Hrvata u Srbiji nije riješen reciprocitetnim odnosom.

Napomenuo je i kako će se Hrvatske svjetske igre održati 2014.

Na konferenciji za novinare uručene su i plakete HSK-a za poseban doprinos u razvoju odnosa između domovinske i iseljene Hrvatske. Plaketu je primila ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček, Petar Barišić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bivši saborski zastupnik Ivan Bagarić te Jure Strika i Ivan Čizmić.

Fra Šimun Šito Ćorić uručio je također nagrade glumcima i glazbenicima za film-mjuzikl o Međugorju "Jedna žena - priča o ljubavi Kraljice Mira", snimljen u hrvatsko-švicarskoj koprodukciji. Kao najbolja glazbena interpretatorica nagradu je dobila Danijela Martinović, a najbolji interpretator Zlatan Stipšić Giboni. Nagradu za najbolju vokalnu skupinu dobio je ansambal Lado, muški vokal Dado Topić, a za glazbenu scenu Sanja Marin. Nagradu za aranžman je dobio Ivica Murat. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Marija Sekelez, a najbolju mušku ulogu odigrao je novinar Goran Milić, koji glumio sam sebe kao novinara u emisiji "Brisani prostor".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙