FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija povukla Ribičiča iz Venecijanske komisije

LJUBLJANA, 2. ožujka 2012.(Hina) - Odluka nove slovenske vlade da poništi mjesec dana staro imenovanje Cirila Ribičiča u Europsku komisiju za demokraciju putem prava, ustavno-savjetodavno tijelo Vijeća Europe poznato kao "Venecijanska komisija", izazvalo je pravi politički skandal u Sloveniji.

Slovenska je vlada priopćila da je Ribičičevo imenovanje u ugledno tijelo, u kojemu su vrhunski ustavni pravnici iz zemalja Vijeća Europe, "ništavno i bez pravnih učinaka" jer prijašnja vlada po zakonu nije imala ovlasti za imenovanje.

Ljubljansko "Delo" u petak u glavnom komentaru na prvoj stranici tvrdi da je to obrazloženje hipokrizija jer je riječ o političkoj i ideološki motiviranoj odluci.

"To se može razumjeti kao najava političkih čistki, a to izaziva strah da će se u Sloveniji dogoditi ono što se Madžarskoj dogodilo s (premijerom) Orbanom. Slovenija se očito vraća u mračna vremena starih podjela i obračuna", tvrdi u komentaru vodeći slovenski list.

Tjednik "Demokracija", blizak stranci premijera Janeza Janše tvrdi međutim da je zanimljivo zašto je bivša vlada požurila s imenovanjem u Venecijansku komisiju upravo Cirila Ribičiča. Za Ribičiča list piše da je "nekadašnji predsjednik stranke koja je slijednica bivše totalitarne komunističke stranke" i "sin nekadašnjem komunističkog moćnika Mitje Ribičiča".

Ciril Ribičič (65) doista je pred raspad Jugoslavije bio član najužeg vodstva nekadašnjeg slovenskog Saveza komunista, a nekoliko godina i predsjednik stranke koja je s dolaskom Boruta Pahora na čelo dobila ime Socijalni demokrati (SD).

Nakon završetka političke karijere u stranci i parlamentu, Ribičič se posvetio uglavnom stručnoj karijeri kao pravnik i stručnjak za ustavna pitanja, a niz godina bio je i sudac slovenskog ustavnog suda.

Slovenski mediji pišu da je Venecijanska komisija stručno i savjetodavno tijelo u koje države članice Vijeća Europe imenuju istaknute pravne stručnjake. Uz to, podsjećaju da su do sada u Venecijanskoj komisiji Sloveniju zastupali ustavni pravnici koji su politički bliži desnici.

Zajedno s Ribičičevim imenovanjem vlada je poništila i imenovanje nekadašnje ustavne sutkinje Dragice Wadam Lukić kao Ribičičeve slovenske zamjenske članice u Venecijanskoj komisiji.

Oni su međutim već registrirani kao potencijalni članovi Venecijanske komisije koja se sastaje četiri puta godišnje i dobili materijale za sastanak komisije krajem idućeg tjedna, pa bi poništenje njihova imenovanja moglo prerasti i u međunarodni skandal, tvrde slovenski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙