FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kandidatura za EU glavna vijest u Srbiji

BEOGRAD, 2. ožujka 2012. (Hina) - Status kandidata Srbije za članstvo u Europskoj uniji, koji su u četvrtak navečer u Bruxellesu odobrili čelnici zemalja EU, u petak je vodeća vijest u većini srbijanskih medija.

Izjave predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosoa, nakon što je donešena odluka o kandidaturi, kao i poruka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, vodeće su vijesti koje mediji prenose, a za njima i reakcije predstavnika srbijanske vlasti i oporbe.

Van Rompuy je ocijenio kako je kandidatura za Srbiju izuzetan uspjeh i rezultat napora koje su uložile obje strane u dijalogu između Srbije i Kosova te izrazio nadu da će to ohrabriti Srbiju da poduzme dalje napore kako bi ispunila političke i gospodarske kriterije za članstvo u EU.

Barroso je ocijenio kako je odluka o kandidaturi veoma dobra odluka jer pokazuje da EU ostaje i dalje vrlo privlačna.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić čestitao je svim građanima Srbije dobivanje kandidature te istaknuo da će taj status otvoriti vrata gospodarskome napretku Srbije.

"Građani Srbije podnijeli su najveći teret sveobuhvatnih reformi naše zemlje kako bi ona postala demokratsko, pravno uređeno društvo u kojemu se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju europske vrijednosti", poručio je Tadić u priopćenju, dodavši kako je puno posla pred Srbijom kako bi otpočela i pregovore o članstvu u EU.

Izvješćujući o kandidaturi, srbijanski mediji prenose i većinski pozitivne reakcije političkih dužnosnika iz vladajuće koalicije, gospodarstvenika i analitičara, kao i reakcije pojedinih stranka oporbe, koje se kreću od upozorenja da je to samo jedan korak na putu prema članstvu do ocjena da će to pogoršati položaj Srbije i da nema razloga za slavlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙