FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće AZTN odobrilo subvenciju Zagreba za TV i radijske programe

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je državnu potporu u obliku subvencije u iznosu od 46,2 milijuna kuna koje će Grad Zagreb namijeniti poticanju audiovizualne djelatnosti odnosno proizvodnji i emitiranju audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja u programima nakladnika televizije i radija od 1. ožujka 2012. do 31. prosinca 2014., priopćeno je danas iz Vijeća AZTN-a.

Cilj tih potpora, usmjerenih na nakladnike iz kategorije malih i srednjih poduzetnika, je poticati proizvodnju i emitiranje kvalitetnih programskih sadržaja od interesa za Grad Zagreb i njegove građane (informativnih, kulturnih, umjetničkih, stručnih, znanstvenih, kreativnih itd).

Vijeće AZTN-a u priopćenju podsjeća da se pri dodjeli potpora moraju poštivati uvjeti dodjele i da, uz ostalo, poduzetnici ne smiju biti u teškoćama. Također, pri dodjeli potpore mora se poštivati pravilo o kumulaciji odnosno najvišem intenzitetu potpore, bez obzira na to iz kojeg izvora poduzetnik dobiva potpore, a koji u slučaju audiovizualnih usluga ne može prelaziti 50 posto opravdanih troškova. Također, davatelj potpore je dužan provoditi nadzor nad korištenjem ove potpore i o njezinoj dodjeli izvijestiti Agenciju.

AZTN naglašava u priopćenju i da bi se temeljem testa učinaka propisa na tržišno natjecanje, za što su izradili i obrazac, trebala izvršiti analiza svakog propisa prije njegova donošenja i to sa stajališta njegova utjecanja na tržište. Budući da je 1. siječnja 2012. na snagu stupio Zakon o procjeni učinaka propisa, iz Agencije smatraju da se takav test može uklopiti u prateće provedbene akte kojima bi se testirali učinci propisa iz područja gospodarstva, financija, zdravstva i socijalne skrbi te zaštite okoliša u Hrvatskoj.

Takvu praksu već imaju razvijene zemlje svijeta, poput SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Italije, ali i zemlje koje su, poput Albanije, tek u postupku pridruživanja EU, napominju iz AZTN-a i navode da će obrazac s testom učinaka propisa na tržišno natjecanje uputiti Uredu za zakonodavstvo Vlade RH nadležnom za koordinaciju i izradu dokumenata u svezi procjene učinka propisa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙