FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprez nakon znatnih oscilacija cijena

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, nakon nekoliko dana znatnih oscilacija cijena dionica, jer sa svjetskih tržišta ne stižu jasni signali, a zasad nema ni novih poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 pad, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 1,02 posto, na 1.787 bodova, a Crobex10 0,92 posto, na 995 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 17,92 milijuna kuna, što je gotovo 10 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ingre, 5,4 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,69 posto, na 7,56 kuna.

„Nakon snažnog rasta Crobexa uz nešto življe trgovanje, na domaćem tržištu kapitala danas očekujem stagnaciju indeksa. U većem fokusu investitora i nadalje bi mogle biti građevinske kompanije“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, pad BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju za 0,2 posto u skladu je sa slabljenjem aktivnosti u eurozoni.

„No, budući da po gospodarskom rastu zaostajemo za Europom, ovaj pad nas više boli“, ocjenjuje Nagy.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u siječnju industrija ojačala za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pritom njih dvoje očekuje rast proizvodnje od 1 do 2 posto, jedan stagnaciju, a dvoje pad od 0,8 do 1 posto.

Od poslovnih vijesti, Ingra je jutros izvijestila da je pripremila tri alternativna projekta refinanciranja te očekuje da bi se jedan od njih realizirao tijekom sljedeća tri mjeseca, nakon čega bi se tvrtka potpuno financijski stabilizirala.

Sa savjetničkom tvrtkom Caper Ingra je dogovorila nastavak njezina angažmana na projektu restrukturiranja i reorganizacije do kraja svibnja 2012., do kada se očekuje završetak aktivnosti na projektu, navodi se u priopćenju izu Ingre.

Na svjetskim su burzama, pak, cijene dionica oslabile. Nakon četiri dana neprestanog rasta, na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks oslabio 0,41 posto, dok je S&P 500 pao 0,47, a Nasdaq indeks 0,67 posto, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke razočarao ulagače koji su se nadali novim poticajnim monetarnim mjerama.

Bernanke je u izvješću Kongresu kazao da je gospodarstvo posljednjih mjeseci jače nego što se očekivalo. Međutim, istaknuo je i to da bi rast cijena goriva mogao ojačati inflaciju, te da se stopa nezaposlenosti neće znatnije smanjiti, ako se rast gospodarstva ne ubrza.

Ulagače je razočaralo i to što Bernanke nije najavio nove poticajne mjere, čemu su se mnogi nadali jer bi novi program otkupa državnih obveznica povećao likvidnost financijskog sustava i dodatno podržao cijene imovine.

Zbog toga su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica jutros pale.

„Danas bi na inozemnim burzama moglo biti volatilno trgovanje. Investitore bi mogli primiriti tek dobri makroekonomski pokazatelji, poput jutros objavljenog kineskog PMI indeksa“, smatra Nagy.

Službeni PMI indeks menadžera nabave u Kini porastao je u veljači s 50,5 na 51 bod, što je već treći mjesec zaredom kako industrijska aktivnost u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu raste. Za nove smjernice očekuje se današnja objava ISM indeksa industrijske aktivnosti u SAD-u.

„Slika američkog gospodarstva puno je bolja nego prije, no tržišta dionica su nakon posljednjeg snažnog uzleta prenapregnuta. Za njihov daljnji rast bit će potreban snažan katalizator, primjerice stabiliziranje situacije u eurozoni u vezi dužničke krize. No, zasad takvog snažnog katalizatora nema na vidiku“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙