FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY prikazuje dokumentarni film o seksualnim zločinima u ratu

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije organizirat će u petak u Zagrebu prikazivanje dugometražnog dokumentarnog filma koji prikazuje ulogu ICTY-a u kaznenom progonu zločina seksualnog nasilja počinjenih u ratu, priopćeno je iz Haaškoga suda.

Film "Kraj nekažnjivosti, seksualno nasilje pred Tribunalom" govori o istragama zločina seksualnog nasilja u bivšoj Jugoslaviji i postignućima Međunarodnog suda, koji je uspostavio presedan u presuđivanju za zločine te vrste. U filmu se mogu vidjeti intervjui s bivšim i sadašnjim visokim dužnosnicima ICTY-ija, kao i svjedočanstva svjedoka i osoba koje su preživjele seksualno nasilje i koje su hrabro svjedočile na suđenjima, navodi ICTY.

Ovaj će se dokumentarni film distribuirati udrugama žrtava, lokalnim školama i partnerskim nevladinim organizacijama u regiji.

Nakon prikazivanja filma održat će se okrugli stol na kojem će biti predstavnici nevladinih organizacija Documente i B.A.B.E, Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama Županijskog suda u Zagrebu te udruge Žene u Domovinskom ratu. Panelisti će govoriti o pitanjima u vezi s kaznenim progonom i presuđivanjem u predmetima seksualnog nasilja u ratu pred sudovima u Hrvatskoj, kao i izazovima osiguranja svjedočenja svjedoka i jamčenja njihove sigurnosti.

Produciranje ovog dokumentarnog filma predstavlja dio napora Međunarodnog suda da razvije svijest o zločinima počinjenim tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o svojim postignućima u kažnjavanju odgovornih i uspostavljanju međunarodnog pravnog presedana, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙