FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu i dalje građevinski sektor

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Nakon jučerašnjeg pada Crobexa za više od 1 posto, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stabilnije trgovanje, a u fokusu ulagača i nadalje će biti dionice građevinskih kompanija, kojima su, nakon prethodnog snažnog rasta, cijene jučer oštro pale.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Ponajviše zbog korekcije cijena dionica građevinskog sektora nakon njihova 3-dnevnog snažnog uzleta, Crobex indeks jučer je potonuo 1,03 posto, na 1.769 bodova, a Crobex10 1,63 posto, na 986 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 27,85 milijuna kuna, što je gotovo 18 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ingre, više do 13 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 29,4 posto, na 7,69 kuna.

„Jučerašnji pad Crobexa ponajviše je rezultat korekcije cijena dionica građevinskih kompanija nakon njihova snažnog uzleta. I dalje bi u većem fokusu investitora na domaćem tržištu mogle ostati upravo te dionice, jer očekujemo objavu javnih natječaja za najavljene investicije. Zbog toga danas očekujem nešto pozitivnije raspoloženje nego jučer“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Kako dodaje, pozitivno je za tržište što je Vladina najava investicijskog programa za ovu godinu napokon intenzivirala promete te probudila interes ulagača za dionice, i to ne samo građevinske.

Danas se očekuju nove vijesti s makroekonomske scene. Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine, koja će pokazati je li gospodarstvo zakoračilo u recesiju ili je nastavilo polagano rasti.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u posljednja tri lanjska mjeseca oslabilo 0,4 posto. njihove se procjene znatno razlikuju. Troje očekuje rast od 0,2 posto, dvoje stagnaciju, a troje pad između 0,5 do maksimalno 1,8 posto.

„Mislim da podatak o BDP-u neće znatnije utjecati na raspoloženje na burzi jer je to 'gledanje u retrovizor'. Primjerice, građevinari su imali izrazito loše poslovne rezultate za 2011. godinu, a prošlotjedna najava investicija podigla je njihove cijene za 30-ak posto u nekoliko dana“, ističe Vorkapić.

Pozitivno raspoloženje vlada i na svjetskim burzama. Na Wall Streetu se u utorak Dow Jones indeks probio iznad psihološki važne razine od 13.000 bodova, po prvi puta od svibnja 2008. godine, što se zahvaljuje oštrom padu cijena nafte i snažnom rastu povjerenja potrošača u SAD-u.

Dow Jones indeks ojačao je 0,18 posto, na 13.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,34, a Nasdaq indeks 0,69 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle. Ulagači se nadaju da će nova injekcija likvidnosti Europske središnje banke smanjiti napetost na tržištu i potaknuti sklonost prema rizičnijim investicijama.

„Na svjetskim burzama situacija je uglavnom pozitivna. Tehnička slika tržišta sad je već prenapregnuta zbog čega bi mogla uslijediti mini-korekcija. No, općenito, trend je pozitivan“, zaključuje Vorkapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙