FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berzins brani ulogu vojnika u nacističkim snagama

RIGA, 28. veljače 2012. (Hina/AFP) - Latvijski predsjednik Andris Berzins u utorak je stao u obranu spornog godišnjeg mimohoda kojim se odaje počast vojnicima te baltičke države koji su se u odorama nacističke Njemačke borili protiv SSSR-a.

Veterani latvijske legije u Drugom svjetskom ratu, čijih je 140 tisuća pripadnika bilo integrirano u Wafen SS, zaslužuju poštovanje i ne smije ih se osuđivati, rekao je Berzins na TV postaji LNT.

"Unovačeni su u njemačku fašističku legiju. Njihov je ideal bio obrana Latvije. Latvijci u toj legiji nisu bili ratni zločinci", ustvrdio je, ocjenjujući nepravednima kritike stranih zemalja glede mimohoda koji će se održati 16. ožujka.

Brojni veterani sa svojim obiteljima, ali i nacionalisti s krajnje desnice svake godine sudjeluju u mimohodu 16. ožujka, iako to nije državni praznik u Latviji.

Mimohod smeta pripadnicima ruske i židovske zajednice u Latviji koje ga izjednačavaju s pronacističkim skupom.

Latvijski veterani naglašavaju kako nisu bili nacisti već su samo željeli braniti domovinu od sovjetskih vojnika. Latvijska legija u vojsci nacističke Njemačke uspostavljena je 1943. godine.

SSSR je pripojio Latviju 1940. i deportirao oko 15 tisuća Latvijaca u Sibir, zbog čega je dio stanovništva dočekao naciste kao osloboditelje kad su krenuli u invaziju te zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙