FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO protiv ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu

ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) protivi se ukidanju saborskog pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom te pripajanju Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata Ministarstvu branitelja.

"HHO ne može pristati na nove pokušaje relativiziranja komunističkih zločina i manipulacije osjećajima građana u ovom važnom segmentu društvene zbilje. Zato osuđujemo pokušaje pojedinaca, među njima i istaknutih članova vladajućeg SDP-a, kao i komunističke veteranske organizacije SABA (donedavno SUBNORA), da ukinu saborsko pokroviteljstvo nad bleiburškim komemoracijama", stoji u današnjoj izjavi HHO-a u kojem smatraju da saborsko pokroviteljstvo nad komemoracijama za žrtve bleiburške tragedije službeno pozicionira hrvatsku vlast protiv državnog zločina nad građanima.

"Ovdje uopće nije riječ o tome jesu li spomenute žrtve nevine, nego samo o tome da su zločini nad njima doista zločini. Konačno, Bleiburg je sinonim za sve zločine počinjene po završetku II. svjetskog rata od strane komunističkih vlasti ne samo u mjestu Bleiburg", navodi se u izjavi te se podsjeća da je odluka o saborskom pokroviteljstvu donesena 2000. uz konsenzus svih političkih i društveno relevantnih čimbenika.

U HHO-u se nadaju da predsjedništvo sabora te premijer i predsjednik države koji su osobno pohodili Bleiburg odavši počast žrtvama komunističkih zločina, neće prihvatiti tu, kako kažu, nakaznu inicijativu.

HHO se protivi i nakani da se Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina podčini Ministarstvu branitelja, kao što je nedavno najavio ministar branitelja Predrag Matić.

Podsjećaju da je taj Ured osnovan kao samostalna pravna osoba posebnim zakonom usuglašenim između vlasti i oporbe te je, kažu, imao neupitnu potporu stranaka sadašnje vladajuće koalicije. Stoga smatraju kako je nastojanje ministra da ured podčini Upravi za zatočene i nestale u Ministarstvu branitelja, "ne samo proziran pokušaj nametanja političke kontrole nad neovisnom ustanovom nego i politička provokacija". Pritom ističu kako je iz Europskog parlamenta došlo upozorenje hrvatskim vlastima da zaustave pokušaj podčinjavanja nezavisnog Ureda za ratne zločine aktualnoj političkoj vlasti.

"Manevri oko Bleiburga i Ureda suprotni su nakanama europskih institucija, kako Europske unije, tako i Vijeća Europe, da se svuda potiče svijest o zločinima fašističkih i komunističkih režima koji su povijesno povezani i jednako protivni demokraciji i ljudskim pravima", navodi se u izjavi.

"Ne bi bilo dobro da hrvatska retardiranost glede sučeljavanja s komunističkim zločinima, nasuprot međunarodnom trendu, dobije poticaj od nove lijeve vlade i već uhodanog predsjednika. Već se s ove strane gomilaju dokazi o vrlo relaksiranom odnosu prema nasljeđu komunističke diktature. Totalitarizam nije breme socijaldemokracije, ali on to može postati tamo gdje postkomnunističke stranke ne djeluju preventivno, u korist svoje nove demokratske identifikacije. Ovo je posebno važno u Hrvatskoj, u kojoj živi mnoštvo nesigurnih, nezaštićenih i razočaranih ljudi. Ne bi bilo dobro da nova vlast dade poticaja njihovim frustracijama. Tko sije vjetar, požnjet će oluju", zaključuje se u izjavi HHO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙