FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je jutros u emisiji "Mreži prvog" Hrvatskog radija kako proizvođači mlijeka, koji prosvjeduju već 14. dan nezadovoljni najavljenim smanjenjem otkupne cijene mlijeka, trebaju pregovarati s predstavnicima mlječne prerađivačke industrije. Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) traži pak nastavak pregovora s mjerodavnim državnim institucijama i poručuje kako je otkupna cijena od 2,71 lipu nužna za opstanak hrvatskih mljekara, i od nje ne odustaju. Glavni pregovarač u ime Stožera za obranu mljekarstva Darko Pavičević jutros je rekao kako blokada prometnica ostaje još danas. Ministar poljoprivrede Jakovina, sudjelujući u emisiji, istaknuo je kako poticajna naknada po litri lijeka od 50 lipa ostaje, dok interventna mjera od dodatnih 42 lipe, koja je vrijedila do 10 mjeseca 2011., država više ne može isplaćivati i to nije predviđeno proračunom za ovu godinu. Ministarstvo se obvezalo da će sve obveze koje su nastale po poticajima iz 2011. biti isplaćeno 2012., kazao je ministar poljoprivrede Jakovina. Dodao je da je zajedno s ministrom financija Slavom Linićem tražio sve mogućnosti da dio tih sredstava bude što prije isplaćen do kraja trećeg kvartala, kako bi poljoprivrednici što kvalitetnije pripremili proljetnu sjetvu. Znači nećemo čekati zakonski rok do šestog mjeseca nego ćemo dio sredstava pokušati isplatiti što prije, dodao je. Glavni pregovarač u ime Stožera za obranu mljekarstva Darko Pavičević, sudjelujući u emisiji, ponovno je naglasio kako su 'inputi' za proizvodnju mlijeka veliki te da je za proizvođaće mljeka, koji su u nekoliko mjeseci ostali bez 92 lipe u svom proračunu, "teško održiva proizvodnja mlijeka na velikom broju domaćinstava". Dodao je kako je to "alarmiralo na uzbunu" i ako od 1. ožujka bude niža otkupna cijene mlijeka, veliki broj mljekara više neće moći opstati. Na upit o mogućim nestašicama mlijeka u Hrvatskoj Pavičević je rekao kako se to neće dogoditi jer će se mlijeko i dalje uvoziti, te da je "pitanje kakve je ono kvalitete". Pavičević je optužio Ministarstvo da pogoduje Lactalisu, dodavši kako Lactalis "jedva čeka nestašicu mlijeka" kako bi dobili mogućnost uvoza mlijeka iz Francuske. Vezano za prosvjede Pavičević je kazao kako blokada prometnica ostaje još danas, dodavši da dio proizvođača mlijeka danas dolazi u Zagreb. Koje će akcije biti nakon toga vidjet će se kada dođu, rekao je..

ZAGREB - Komemoracijom u Hrvatskom glazbenom zavodu profesori i studenti Muzičke akademije te brojni štovatelji i članovi obitelji oprostili su se od profesora na Muzičkoj akademiji i uglednog hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka. Dekan Muzičke akademije Mladen Janjanin, govoreći na komemoraciji u punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, rekao je da profesoru Ruždjaku pripada posebno mjesto u hrvatskoj modernoj glazbi. Naglasio je da je bio autor velikog broja skladbi, a da većina njegovog opusa pripada komornoj i zborskoj glazbi. Podsjetio je na umjetnički put profesora Ruždjaka koji je od 1979. bio predavač na Muzičkoj akademiji, a od 2008. redovni čan HAZU-a. Na komemoraciji izvedene su i neke njegove skladbe, a posljednji ispraćaj profesora Marka Ruždjaka biti će danas u 13 sati na zagrebačkom Krematoriju. Profesor Ruždjak preminuo je u četvrtak, 23. veljače, u 66 godini.

ZAGREB - Knjigu izabranih pripovjedaka književnika Ive Andrića "Ispovijed i druge priče" objavila je zagrebačka naklada Ljevak. U izboru "Ispovijed i druge priče" (367 str.), što ga je priredio sarajevski književnik Ivan Lovrenović, objavljeno je 19 Andrićevih pripovjetki. Na kraju knjige je i rječnik turcizama i manje poznatih riječi. Nakladnik na poleđini knjige ističe kako ovaj izbor pripovjedaka ispravlja često uvriježeni stereotip da se Andrićevo zanimanje za prikazivanje bosanskohrvatskoga miljea iscrpljuje i ograničuje na franjevački ciklus pripovjedaka i na vrijeme osmanlijskoga vladanja Bosnom. Nakladnik napominje kako u svom izboru priča donosi niz novih tema i likova smještenih u postosmansko vrijeme. Ivo Andrić rođen je u Dolcu kod Travnika 1892., a umro u Beogradu 1975. Autor je između ostaloga i romana "Travnička kronika", "Prokleta avlija" i "Na Drini ćuprija". Godine 1961. za svoj književni rad dobio je Nobelovu nagradu.

SPLIT - Na brdu Perun kod Žrnovnice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jutros oko 9,40 sata buknuo je požar, a gašenje je u tijeku, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na gašenje su upućene tri vatrogasne postrojbe s 15 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. U pomoć im je poslan kanader, te helikopter MI 8 MTV Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Gašenje požara otežava orkanska bura koja na tom području puše od sinoć.

ZABOK - Hrvatska policija je na graničnom prijelazu Macelj uhvatila 41-godišnjeg hrvatskog državljanina kod kojeg je pronađeno oko 448 grama heroina. Kako je danas izvijestila Policijska uprava krapinsko-zagorska, 41-godišnji muškarac zatečen je s drogom jučer oko 0,15 sati na ulasku u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Macelj. Pregledom prtljage i njegovog vozila pronađeno je 448,5 grama droge heroin. Osumnjičeni je uhićen, a kriminalističko istraživanje je u tijeku. Krapinsko-zagorska policija također je izvijestila kako je sinoć oko 22,55 sati na izlasku iz Hrvatske preko graničnog prijelaza Macelj, kod 43-godišnjeg državljanina Bugarske pronađeno 164 komada tableta "Loram" koje su na popisu psihotropnih tvari, a za koje osumnjičeni nije posjedovao liječničku dokumentaciju. Osumnjičeni je uhićen, a kriminalističko istraživanje je u tijeku. Noćas oko 0,30 sati na izlasku iz Hrvatske preko graničnog prijelaza Macelj, prilikom granične kontrole kod 38-godišnjeg državljanina Austrije pronađeno je 120 komada tableta "Demetrin" koje su na popisu psihotropnih tvari, a za koje osumnjičeni nije imao liječničku dokumentaciju. Uhićen je, a kriminalističko istraživanje je u tijeku.

MAKARSKA - Jaka bura što puše na Makarskom području brzinom od 90-tak, a na udare i do 180 kilometara na sat, polomila je više borovih stabala nedaleko svetišta Vepric kod Makarske pa je promet na državnoj cesti D8 od 8 sati u prekidu za autobuse, kombije i teretna vozila. Policija na prijevoju Dupci kod Brela preusmjeravaju ta vozila prema Šestanovcu i autocestom prema Vrgorcu, te zaobilazno do Makarske i obratno. Osobna vozila prometuju jadranskom cestom kod Veprica naizmjenično jednim kolničkim trakom, a promet regulira prometna policija. Ujedno, nedaleko zapadnog ulaza u Makarsku bura je prevrnula jedan kamion koji se i dalje nalazi popriječen na jednom kolničkom traku. Slomljena borova stabla s jadranske prometnice uklanjaju makarski vatrogasci kako bi se što skorije normalizirao promet državnom cestom D8, doznaje se u Gradskom centru Osejava iz Makarske. Trajektni promet između Makarska i Sumartina na otoku Braču i dalje je u prekidu zbog olujne bure što puše na Makarskom primorju i Bračkom kanalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙