FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schauble kritizira zamisao o beskonačnom ubrizgavanju novca

CIUDAD MEXICO, 26. veljače 2012. (Hina/AFP) - Njemački ministar financija Wolfgang Schauble kritizirao je u subotu u meksičkom glavnom gradu zamisao o "beskonačnom ubrizgavanju novca" u financijski sustav eurozone kako bi se pomoglo zemljama u teškoćama.

"Bit ću jasan: nema nikakva gospodarskog opravdanja slušati pozive (...) na beskonačno ubrizgavanje novca u fondove za spašavanje i puštati u pogon tiskaru novca ECB-a", rekao je Schauble na konferenciji uoči susreta s kolegama iz G20.

"Sve to neće pomoći zemljama da prebrode svoje dugoročne probleme i da se smiri stanje na tržištima", upozorio je.

Po njegovim riječima, "to bi zemlje odvratilo od nastavka uravnoteženja financija i reforma i ne bi popravilo gospodarske izglede eurozone".

Njemačka se redovito protivi onima koji, poput Sjedinjenih Država, predlažu da Europska središnja banka otkupljuje više obveznica na tržištu zaduženih zemalja.

U prilog tom stajalištu govori i smirivanje napetosti od početka godine u Italiji i Španjolskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušat će u parlamentu progurati drugi paket pomoći za Grčku o kojemu su odluku donijele zemlje eurozone. Taj plan predviđa 130 milijarda eura javnog novca, kojega će najveći dio osigurati Berlin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙