FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba traži da ustavni sud ocijeni zakon

LJUBLJANA, 24. veljače 2012.(Hina) - Dvije slovenske oporbene stranke u petak su zatražile ocjenu ustavnosti novoga zakona o vladi, po kojemu će nadzor nad radom državnog odvjetništva ubuduće imati ministar unutarnjih poslova, a ne ministar pravosuđa kako je bilo određeno prijašnjim zakonom.

Potpise potrebne da ustavni sud počne razmatranje zakona dali su zastupnici Pozitivne Slovenije (PS) Zorana Jankovića i Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora.

Predsjednik zastupničkog kluba PS-a Janko Moederndorfer i predsjednik zastupničkog kluba SD-a Janko Weber rekli su u petak popodne na konferenciji za novinare da svojom inicijativom ne žele ometati rad nove koalicijske vlade, ali da su se na nju odlučili iz načelnih razloga jer smatraju da novo rješenje nije dobro i da je ustavno upitno.

"Novo rješenje iz zakona o vladi u suprotnosti je s načelom podjele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, te stvara dojam da se tako omogućuje pritisak ministarstva unutarnjih poslova kao dijela izvršne vlasti na sudbenu vlast i državno odvjetništvo", rekao je na konferenciji za novinare Weber, dodajući da su inicijatori u svakom trenutku spremni povući predmet s ustavnog suda ako nova vlada izmjenama zakona vrati državno odvjetništvo pod ministarstvo pravosuđa.

Novi je zakon o vladi s odredom o nadzoru državnog odvjetništva u suprotnosti i s načelom pravne države i zaštite ljudskih prava, omogućuje preveliku koncentraciju vlasti, a potencijalno može dovesti u pitanje i jednakost građana pred zakonom u pogledu toga protiv koga počinjati kazneni progon, a protiv koga ne, rekao je Weber.

Moederndorfer je rekao da su se protiv stavljanja državnog odvjetništva pod nadzor ministarstva unutarnjih poslova izjasnile stručna i laička javnost, te da postoje raniji pravorijeci ustavnog suda iz kojih je jasno da je " protuustavan već i vanjski dojam da postoji kontrola rada ili pritisak na državno odvjetništvo" ako je neki zakon na taj način formuliran.

Prema navodima slovenskih medija, u pozadini cijelog slučaja nisu samo pravni nego i politički razlozi budući da protiv predsjednika vlade Janeza Janša još nije okončan kazneni postupak u slučaju Patria, u kojemu se sa još četiri suoptužena tereti za navodno nezakonito posredovanje u nabavi oklopnih vozila za slovensku vojsku prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙