FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora: ukinuto izvanredno stanje

PODGORICA, 24. veljače 2012. (Hina) - Vijeće za obranu i sigurnost Crne Gore, kojem je na čelu predsjednik Filip Vujanović, odlučilo je u petak ukinuti izvanredno stanje na području čitave države, koje je proglašeno 11. veljače zbog velikih prirodnih nepogoda, ocjenjujući da su se vremenske prilike stabilizirale te da su time prestale okolnosti zbog kojih je i uvedeno.

"Vijeće je prihvatilo zaključak Koordinacijskog tima za upravljanje u izvanrednim situacijama da su prestale okolnosti zbog kojih je proglašeno izvanredno stanje i utvrdilo Prijedlog odluke o prestanku izvanrednog stanja na teritoriju Crne Gore, koju će dostaviti parlamentu na usvajanje", stoji u priopćenju. Kako se očekuje, odluku će tijekom dana parlament formalno i potvrditi.

Vijeće je izrazilo osobito poštovanje građanima Crne Gore, državnim i organima lokalne samouprave, koji su uz maksimalnu posvećenost pomagali u svladavanju posljedica velike elementarne nepogode, kao i donatorima koji su pomogli stanovništvu.

Posebnu zahvalnost Vijeće je izrazilo pripadnicima zrakoplovnih postrojbi vojske članica NATO - Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, Grčke i Slovenije, koji su sudjelovali u akcijama zaštite i spašavanja na teritoriju Crne Gore u vrijeme izvanrednog stanja, kao i svim zemljama koje su uputile pomoć.

Crna Gora proglasila je 11. veljače izvanredno stanje zbog obilnih snježnih padalina koje su paralizirale gotovo cijelu zemlju, izazvale prekid prometa prema sjeveru zemlje i nestanak električne energije te blokadu brojnih domaćinstava u manje pristupačnim dijelovima, zbog čega je zatražena pomoć i od NATO-a. Tijekom trajanja izvanrednog stanja tri osobe su umrle od posljedica smrzavanja, dok se materijalna šteta tek procjenjuje. Visina snježnog pokrivača prelazila je sve dosadašnje rekorde, a u pojedinim mjestima, na Žabljaku i u Pljevljima, iznosila je i preko tri metra. Cijeli sjever zemlje bio je odsječen od središta države, a cestovni promet je i danas zbog leda i snijega povremeno u prekidu. U prekidu je bio i zračni promet, a vlak s 50 putnika pet dana je bio zameten u snijegu u planinskom dijelu pruge Beograd-Bar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙