FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: odbijeno prvih 20-tak oporbenih amandmana na proračun

ZAGREB, 24. veljače 2012.(Hina) - Vladajuća većina u Hrvatskom saboru odbila je do podneva dvadesetak od ukupno 76 amandmana koje su oporbeni klubovi i zastupnici iz HDZ-a i HDSSB-a podnijeli na predloženi proračun.

Oporbeni amandmani ukupne su vrijednosti oko 3,1 milijardi kuna, a osim na predloženi proračun, oporba je još 11 amandmana podnijela na financijske planove Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta.

Među odbijenima je HDZ-ov amandman kojim je ta stranka tražila 740 milijuna kuna više na poziciji Ministarstva financija za izdane trezorske zapise u zemlji, odnosno kamate na izdane vrijednosne papire.

Nisu prošla ni dva HDZ-ova amandmana kojima se ukupno tražilo povećanje od 563 milijuna kuna za kamate na izdane obveznice u zemlji i inozemstvu.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je da je 7,5 milijardi kuna planiranih za kamate sasvim dovoljan iznos za ovu godinu, pa i s obzirom na planirani deficit za 5 milijardi kuna manji nego prošle godine.

S takvim se obrazloženjem nije složila Jadranka Kosor (HDZ), istaknuvši kako su pozicije za kamate "potplanirane" za oko 800 milijuna kuna. "Podržavamo ideju za smanjenje deficita, ali kamate moramo plaćati", poručila je.

Saborska većina nije prihvatila ni HDZ-ov amandman da se rashodi za razminiranje povećaju za 82,3 milijuna kuna, unatoč upozorenjima Jadranke Kosor da, po najavama sindikata pirotehničara, sredinom ove godine pirotehničari "mogu staviti ključ u bravu".

Nije prihvaćen ni amandman HDZ-ovog zastupnika Davora Ive Stiera da se 1,8 milijuna kuna s razdjela Ministarstva branitelja usmjeri Uredu za pronalaženje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Bez potpore većine ostao je i amandman HDZ-ovca Ante Babića koji je tražio 5 milijuna kuna više na poziciji MUP-a za nabavku specijaliziranih vozila za čišćenje snijega i gašenje požara.

Nije prihvaćeno ni više HDSSB-ovih amandmana kojima se tražilo više proračunskog novca za formiranje poslovnih zona u Slavoniji i Baranji te druge lokalne projekte, uglavnom u sektoru kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙