FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milorad Batinić na kongresu u Beogradu

BEOGRAD , 23. veljače 2012. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u četvrtak i petak sudjeluje na prvom međunarodnom kongresu "Jugoistočna Europa - regija povoljnog poslovnog okruženja", koji se u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj održava u Beogradu, priopćio je Ured potpredsjednika Sabora.

Batinić je, sudjelujući u radu kongresa, kazao kako i država i lokalna samouprava dijele odgovornosti za privlačenje investicija i razvoj postojećeg gospodarstva.

"Preduvjet za razvoj je strateško opredjeljenje države za ulaganje i poticanje poduzetništva. Međutim, jednako je važno i osiguravanje stabilnog zakonodavnog i institucionalnog okvira, ali i niz konkretnih mjera koje će pridonijeti razvoju gospodarstva. To su svakako pristupačne kreditne linije za poduzetnike i obrtnike, olakšice poslodavcima za nove zaposlenike, smanjenje parafiskalnih nameta gospodarstvu te promocija ulaganja u razvoj ljudskih potencijala vezanih uz potrebe gospodarstva", rekao je.

Kako je Batinić na beogradski kongres pozvan u dvojakoj ulozi, kao potpredsjednik Sabora, ali i kao gradonačelnik Grada Ivanca, koji je jedan od četiri hrvatska grada koji su obuhvaćeni projektom certificiranja gradova s povoljnim poslovnim okruženjem, osvrnuo se i na ulogu gradova i općina u ovom procesu.

"Na lokalnoj samoupravi je da pouzdano i brzo rješava zahtjeve poduzetnika ne stvarajući nepotrebne barijere za investicije. Organiziranjem edukacija za gospodarstvenike, ali i tribina i javnih rasprava o aktivnostima državnih tijela u domeni gospodarstva te pomaganjem pri formiranju lokalnih i regionalnih udruženja poduzetnika i obrtnika također se može pomoć", dodao je, te pobrojao čitav niz projekata koji su već zaživjeli u ivanečkoj praksi, poput mikrokreditiranje obrtnika, malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Kroz niz panela beogradski će kongres pokušati dati odgovore na pitanja o ekonomskoj perspektivi regije. Što države i lokalne samouprave zemalja jugoistočne Europe mogu učiniti kako bi unaprijedile gospodarsku suradnju i konkurentnost cijele regije te kako osigurati stabilno poslovno okruženje u skladu sa standardima Europske unije samo su neke od tema o kojima se raspravlja u četvrtak.

Najavljeno je da će na kongresu biti potpisan regionalni Memoranduma o suradnji, navodi se u priopćenju.

Organizatori očekuju da će sudionici kongresa uspostaviti prvu zajedničku patformu za promociju poslovnog okruženja u jugoistočnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙