FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: prognoza EK o padu BDP-a nije iznenađenje

LJUBLJANA, 23. veljače 2012.(Hina) - Slovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) naveo je u četvrtak da najnovije prognoze Europske komisije o blagoj recesiji u gospodarstvima eurozone te očekivanom padu slovenskog BDP-a od 0,1 posto u 2012. za slovensku vladu nisu iznenađenje.

Prognoza po kojoj će Slovenija ove godine zabilježiti pad BDP-a od 0,1 posto nije iznenađujuća, a i sami ocjenjujemo da će rezultati biti slabiji nego u 2011. godini, naveo je u priopćenju za javnost UMAR.

UMAR je sredinom siječnja objavio očekivanje da bi slovenski BDP ove godine mogao porasti za 0,2 posto, ali uz upozorenje da postoje veliki rizici smanjivanja i pada gospodarske aktivnosti.

Europska komisija u srijedu je objavila prognozu prema kojoj u eurozoni u 2012. godini treba računati s padom BDP-a od 0,3 posto. To je znatno slabije od zadnje prognoze Europske komisije iz studenog prošle godine kad se gospodarstvima država eurozone prognozirao skroman rast od 0,5 posto. Grčkoj i Portugalu, kojima se pad gospodarske aktivnosti u ovoj godini najavljivao i u zadnjoj prognozi, Europska komisija je sada pridružila, među zemlje kojima prijeti recesijski trend, još Španjolsku, Italiju, Cipar, Nizozemsku, ali i Sloveniju, smanjivši njenu prognozu rasta od 1 posto na pad BDP-a 0,1 posto.

Slovenski ekonomisti kao glavni razlog smanjenih očekivanja o rastu u ovoj godini navode vrlo slabu domaću potrošnju, ali u prvom redu slabija očekivanja vezana uz izvoz kao generator rasta. To je izravna posljedica recesijskih trendova u europskim državama koje su glavne slovenske vanjskotrgovinske partnerice. Do blage promjene takvog negativnog trenda moglo bi međutim doći u drugoj polovici godine, navode slovenski ekonomski analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙