FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Agencija Fitch snizila je u srijedu rejting za dugoročno zaduživanje Grčke na najnižu razinu, tek korak iznad stečaja, i tako se prva odvažila na taj očekivani potez nakon grčke objave plana o zamjeni obveznica. Kao što se i očekivalo, Fitch je snizio rejting Grčke sa 'CCC' na 'C', istaknuvši da će ga dodatno sniziti na "ograničeni bankrot“ kada bude završena zamjena obveznica. Sve tri velike agencije, Fitch, Moody's i Standard & Poor's, snizile su u srpnju rejting Grčke, nakon što je predstavljen prvotni plan zamjene obveznica. Upozorile su također da će gubici privatnih vjerovnika aktivirati ocjenu privremenog bankrota.

ZAGREB - Europski analitičari i političari slažu se da je drugi program pomoći Grčkoj, dogovoren u utorak, Ateni samo kupio više vremena, a neki se već klade na njezin tihi izlazak iz eurozone, pišu europski mediji. Najveće postignuće plana spašavanja je to što je zaštitio ostatak eurozone od širenja grčke dužničke krize, ocjenjuju analitičari. Složeni dogovor, koji predviđa otpis 107 milijardi eura grčkog duga i 130 milijardi eura zajmova do 2014., kupio je vrijeme za stabilizaciju eurozone i jačanje njezinih zaštitnih financijskih mehanizama, no nije otklonio sumnje u sposobnost oporavka Grčke i dugoročno izbjegavanje bankrota Povjerljivo izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske unije i Europske središnje banke (ECB) upozorava da se grčka fiskalna perspektiva toliko pogoršala da bi njezin javni dug 2020. i dalje mogao biti 160 posto BDP-a.

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila da se zbog izostanka mjera na smanjenju proračunskog deficita Mađarskoj zamrzne gotovo milijarde eura iz Kohezijskog fonda za 2013., što predstavlja 0,5 posto mađarskog BDP-a i 29 posto novca koji zemlja može povući te godine iz toga fonda. "Taj dosad nezabilježeni korak slijedio je nakon višekratnih upozorenja Europske komisije Mađarskoj da pojača napore kako bi se proračunski deficit vratio u dopuštene okvire i nakon što zemlja nije poduzela odgovarajuće mjere u tom smislu", navodi Komisija, koja predlaže suspenziju u iznosu od 495 milijuna i 184 tisuće eura sredstava iz Kohezijskog fonda. Prijedlog Komsije trebaju potvrditi zemlje članice kvalificiranom većinom glasova.

BRUXELLES - Mađarska vlada odbacuje prijedlog Europske komisije da joj se zamrzne gotovo pola milijarde eura iz Kohezijskog fonda za 2013. i smatra ga nerazumljivim, pravno upitnim i suprotnim duhu europskih ugovora, jer nameće sankcije kao odgovor na događaj za koji se pretpostavlja da će se dogoditi u budućnosti. "Prijedlog Europske komisije kontroverzan je s pravnog gledišta, suprotan je duhu europskih ugovora budući da nameće sankcije kao odgovor na događaj za koji pretpostavlja da će se dogoditi", kaže se u reakciji mađarske vlade, koju je objavilo mađarsko stalno predstavništvo pri EU-u. Navodi se i da je odluka Komisije "nerazumljiva" i da Bruxelles ignorira činjenice, tvrdeći da je deficit u prošloj godini prvi put od ulaska u EU 2004. bio ispod tri posto i da će tako ostati i ove, 2012. te da ima osmi najmanji deficit među zemljama članicama. Komisija tvrdi da je mađarski deficit prošle godine bio ispod tri posto samo zahvaljajući jednokratnom potezu - nacionalizaciji privatnih mirovinskih fondova i da bi bez toga iznosio šest posto. Zahvaljujući nacionalizaciji mirovinskih fondova Mađarska je prošle godine ostvarila suficit od 3,5 posto.

SARAJEVO - Tvornica duhana Rovinj (TDR) u 2011. godini zadržala je vodeću ulogu na tržištu duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini, a postojeći planovi koje ta tvrtka ima usmjereni su na očuvanje dostignute pozicije i osvajanje novih kupaca, izjavio je u srijedu u Sarajevu predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković. Prema podacima koji su izneseni na konferenciji za novinstvo, TDR je prošle godine u BiH ostvario prihod veći od 32 milijuna eura i pojedinačno je najveći proizvođač cigareta zastupljenih na tržištu te države s 32,5 posto udjela u ukupnoj prodaji. Tomašković je, međutim, potvrdio kako se i TDR kao i svi drugi proizvođači cigareta koji posluju u BiH suočavaju sa značajnim poteškoćama prouzročenim općom gospodarskom i financijskom krizom, ali i činjenicom da su posebne pristojbe koje se plaćaju na duhanske prerađevine veoma visoke.

FRANKFURT - Štrajk u frankfurtskoj zračnoj luci, koji je trebao trajati do petka, završit će u srijedu navečer u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu, čime će se omogućiti obnova pregovora, izjavio je u srijedu predsjednik sindikata zračne sigurnosti GdF Michael Schaefer. Upravitelj zračne luke, tvrtka Fraport, obznanila je GdF-u spremnost za obnovu pregovora, ali pod uvjetom da prije toga obustavi štrajk kontrolora na pistama koji ometa promet od četvrtka. Pregovori će se nastaviti u četvrtak ujutro, rekao je Schaefer. Dosad su pregovori bili blokirani zbog stajališta Fraporta da su zahtjevi GdF-a u pogledu povećanja plaća i radnog vremena pretjerani.

ABUDŽA/LONDON - Naftni div Royal Dutch Shell najavio je zatvaranje glasovitog naftnog polja Brent u Sjevernom moru, po kojem su ime dobili ključni terminski ugovori, instrument za iskazivanje cijena dvije trećine svjetske nafte. Polje Brent nalazi se 186 kilometara sjeveroistočno od škotskog Lerwicka, na dubini od 140 metara. Otkriveno je 1971., a eksploatacija je započela 1975. U prošlogodišnjem listopadu u polju se vadilo samo 7.600 barela nafte dnevno, u odnosu na maksimum od više od 400 tisuća barela dnevno, zabilježen u 1984., pokazuju podaci industrijskog biltena Aberdeen Petrolium Report. Polje Brent bit će u bliskoj budućnosti zatvoreno, kazao je na jednom skupu u nigerijskoj Abudži izvršni potpredsjednik Royal Dutch Shellove E&P Africa Ian Craig.

LONDON - Euro je u srijedu na međunarodnom tržištu bio pod pritiskom jer je optimizam u vezi drugog paketa pomoći za Grčku splasnuo, a dodatni su uteg bili i najnoviji slabi makrogospodrski pokazatelji iz eurozone. Euro je u takvom ozračju ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dolar i njime se trgovalo po 1,3241 dolar, ispod najviše razine u posljednja gotovo dva tjedna od 1,3293 dolara, na koju se popeo dan ranije. Od kraja siječnja kreće se u rasponu od 1,30 do 1,33 dolara. Dosegnuo je i novu najvišu razinu prema jenu u posljednja tri mjeseca od 106,33 jena, nakon čega se stabilizirao na 106,13 jena, u dnevnom plusu od 0,55 posto. Dolar je također bio na dobitku prema jenu, dosegnuvši najvišu razinu od sredine srpnja od 80,37 jena. Dodatne pritiske na euro izazvalo je najnovije izvješće londonske tvrtke Markit koje pokazuje da eurozoni prijeti recesija s obzirom na pad aktivnosti kako u uslužnom tako i u proizvodnom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙