FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Ukupni indeks menadžera nabave eurozone (PMI) za veljaču blago je pao, signalizirajući slabljenje poslovnih aktivnosti nakon kratkog oporavka u siječnju, prve su procjene uglednog instituta Markit. Indeks poslovnih aktivnosti za eurozonu PMI koji izrađuje Markit pao je u veljači na 49,7 bodova, s 50,4 boda u siječnju. Iako je u veljači kliznuo ispod 50 bodova, PMI pokazuje stabilizaciju gospodarstva eurozone u prva dva mjeseca ove godine nakon pada aktivnosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, ističu u Markitu. Proizvodnja je porasla u Njemačkoj te u manjoj mjeri u Francuskoj, po nešto nižim stopama nego u siječnju. U ostatku regije pad proizvodnje ubrzao je u odnosu na siječanj ali je ipak bio nešto sporiji nego na kraju prošle godine, navode u Markitu. Pritom je indeks menadžera nabave u uslužnom sektoru u veljači kliznuo na 49,4 boda, s 50,4 boda u siječnju, dok je onaj za industrijski sektor lagano porastao drugi mjesec zaredom, sa 48,8 na 49 bodova.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Nove industrijske narudžbe u prosincu su u eurozoni uvećane za 1,9 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je njihov rast u Europskoj uniji iznosio 1,3 posto, najnovije su procjene europskog ureda za statistiku Eurostat. Time je došlo do oporavka na mjesečnoj razini, jer su u studenome nove industrijske narudžbe smanjene u obje zone. U 17-članoj eurozoni su prema mjesecu ranije smanjene za 1,1 posto, a u 27-članom EU za 1,2 posto. Na godišnjoj su razini u prosincu nove industrijske narudžbe smanjene za 1,7 posto u obje zone. Na mjesečnoj razini nove narudžbe kapitalnih dobara uvećane su 4,2 posto u eurozoni i za 1,7 posto u EU. Među zemljama članicama čijim podacima raspolaže Eurostat, industrijske narudžbe na mjesečnoj su razini uvećane u devet a smanjene u 13 zemalja.

BEČ - Austrijska naftna i plinska grupa OMV izvijestila je da je, zahvaljujući višim cijenama nafte koje su ublažile utjecaj smanjene proizvodnje u Libiji i Jemenu, povećala dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 29 posto. Dobit umanjena za neto prihode i marže (čisti CCS EBIT) iznosila je tako u četvrtom tromjesečju 2011. godine 730 milijuna eura, iznad očekivanja analitičara. Čista CCS neto dobit nakon manjinskih udjela porasla je u tom razdoblju za 51 posto na 326 milijuna eura. Prihodi su poskočili za 41 posto na 9,35 milijardi eura. Napominju pritom da je proizvodnja u Libiji u studenom ponovo pokrenuta i to na 30-postotne razine prije rata, da bi do kraja godine moga doseći otprilike 50 posto te razine. U cijeloj prošloj godini čisti CCS EBIT uvećan je za dva posto, na 2,51 milijardu eura, a čista CCS neto dobit nakon manjinskih udjela umanjena je za četiri posto, na 1,07 milijardi eura. Prihodi su poskočili za 46 posto na 34,05 milijardi eura. Iz kompanije su potvrdili da se namjeravaju povući s hrvatskog i bosanskog tržišta, kao što su i najavili početkom prosinca, u sklopu nastojanja da poboljšaju efikasnost poslovanja u segmentu prerade i prodaje.

BERLIN - Europska komisija i druga tijela trebali bi svojim grčkim dužnosnicima dati slobodnu godinu kako bi se vratili u Grčku i pomogli pri provedbi reformi, priopćila je Europska investicijska banka. "Europska komisija mogla bi svojim grčkim zaposlenicima dati poseban dopust, bez gubitka prava, kako bi mogli pomoći Grčkoj u provedbi nužnih dubokih strukturnih reformi", kazao je direktor EIB-a Werner Hoyer u intervjuu za dnevnik Handelsblatt. "Ne bi se trebao stvarati dojam da se Grčka kontrolira izvana ili prema tuđim zakonima", rekao je Hoyer. "Nije dobro da samo Nijemci ili drugi sjeverni Europljani objavljuju neugodne vijesti o Grčkoj", dodao je EIB-eov čelnik. "Postoje vrlo kvalificirani Grci unutar Europske komisije i drugih tijela. Pitam se zašto ti ljudi nisu motivirani da se vrate u Grčku i pomognu joj", kazao je Hoyer. Europsku radnu skupinu, oformljenu radi savjetovanja Grčke o potrebnim reformama, predvodi Nijemac Horst Reichenbach.

BUKUREŠT - Europska komisija prekinula je Rumunjskoj isplatu europskih sredstava za razvoj ljudskih resursa zbog nepravilnosti otkrivenih u provedbi nekih programa na tom području, objavila je rumunjska vlada. Rumunjska na tom području ima pravo na europsku potporu u iznosu od 3,5 milijardi eura. Delegacija Europske komisije analizirat će različite aspekte tog pitanja do početka ožujka i poslati svoje mišljenje Bruxellesu. Rumunjska Vlada nada se da će rješenje biti pronađeno do kraja ožujka. Za razliku od suspenzije koja traje najmanje šest mjeseci, prekid isplate može biti ukinut čim dođe do poboljšanja. "Ako prekid bude trajao samo tri tjedna, neće biti problema ni za one koji rade s tim europskim fondovima ni za gospodarstvo", rečeno je iz Vlade.

BUKUREŠT - Rumunjska će ukinuti više od tisuću radnih mjesta u sklopu preustroja željeznice koji je dogovoren s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, izvijestilo je željezničko poduzeće CFR Calatori. Ta željeznička tvrtka "nastavlja provoditi program reformi dogovoren s MMF-om, EU-om i Svjetskom bankom kako bi se stvorili uvjeti da rumunjski željeznički sustav ponovo posluje s dobiti", navodi se u priopćenju. Bez posla će ostati ukupno 1.143 radnika u željezničkom prometu, od približno 14 tisuća koliko ih je zaposleno u CFR Calatori. Sindikalisti ne prihvaćaju takav plan. U planu je i zatvaranje oko tisuću kilometara nerentabilnih željezničkih linija, izvijestili su iz CFR Calatorija. Rumunjska je 2009. pristala na velike rezove u troškovima kako bi od Europske unije i MMF-a dobila 20 milijardi eura kredita.

PEKING - Proizvodne aktivnosti u Kini u veljači su se nastavile smanjivati pod pritiskom slabljenja inozemnih narudžbi, što je novi dokaz da kriza u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva štete potražnji, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće britanske banke HSBC. HSBC-ov preliminarni indeks upravljanja nabavom porastao je na 49,7 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca, nasuprot konačnog indeksa u studenome od 48,8 bodova, objavio je britanski bankovni div. Unatoč poboljšanju drži se i dalje ispod 50 bodova, ukazujući na pad aktivnosti toga sektora. Konačni indeks HSBC će objaviti početkom idućeg mjeseca. "S obzirom da značajniji oporavak domaće potražnje nije na vidiku, vanjske slabosti počinju uzimati danak, povećavajući rizike za slabljenje rasta", kazao je glavni ekonomist HSBC-a Qu Hongbin. Qu je pozvao vladu u Pekingu da intenzivira mjere usmjerene labavljenju uvjeta kreditiranja, čime bi se povećali kreditni plasmani i potaknule aktivnosti u tom izvozno orijentiranom gospodarstvu. U opreznom pokušaju podupiranja zajmodavnih aktivnosti kineska središnja banka u subotu je smanjila stopu obvezne rezerve, i to drugi put u posljednja tri mjeseca.

PARIZ - Dionice Peugeota skočile su u srijedu deset posto nakon što je tvrtka objavila da pregovara o mogućim suradnjama i savezima. Tome je prethodilo izvješće u listu La Tribune da francuski proizvođač automobila već nekoliko mjeseci pregovara s General Motorsom. Peugeot nije želio potvrditi s kojim kompanijama pregovara, dok su iz General Motorsa priopćili da njihovi pregovori s drugim tvrtkama u industriji nisu iznimka već pravilo. Prošle je godine Peugeot poslovao s gubitkom zbog teških uvjeta na europskom tržištu automobila. U kratkom priopćenju francusko je poduzeće samo istaknulo da "u kontekstu svoje strategije globalizacije i poboljšanja poslovne učinkovitosti PSA Peugeot Citroen razmatra moguće suradnje i saveze". U napisu se navodi se da bi, ako pregovori budu uspješni, savez mogao biti objavljen na Ženevskom sajmu automobila koji se održava početkom ožujka.

LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima s najviše razine u zadnjih devet mjeseci zbog slabih gospodarskih podataka iz Europe i Kine koji dovode pod znak pitanja izglede za gospodarski rast a time i za potražnju za naftom. Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte spustila za 54 centa i iznosila je 121,12 dolar, nakon što je u utorak u vrijeme zatvaranja dosegla najvišu razinu od prošlogodišnjeg svibnja na 121,66 dolara. Na američkom je tržištu pala za 46 centi, na 105,84 dolara, nakon što je prethodnog dana dotakla najvišu razinu od 4. svibnja od 105,84 dolara za barel. Aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone neočekivano su se smanjile u ovom mjesecu, potpirujući bojazan od recesije, objavio je u srijedu institut Markit. Odvojeno je izvješće međunarodnog bankovnog diva HSBC-a pokazalo da su i aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru pale u veljači četvrti mjesec zaredom a nove izvozne narudžbe naglo su potonule zbog dužničke krize eurozone. To je potpirilo strah u vezi s potražnjom za gorivom u drugom najvećem potrošaču energenata u svijetu. Pad cijena bio je ipak ograničen temeljnim optimizmom u vezi s prognozama za potražnju. Tako analitičari očekuju da će Kina nastaviti ublažavati monetarnu politiku kako bi poduprla rast.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, no trguje se oprezno jer ulagači nisu sigurni može li se Grčka izvući iz recesije, s obzirom na drastične mjere štednje. Ni makroekonomski podaci iz Kine nisu ohrabrujući. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu gotovo jedan posto, što se zahvaljuje rastu cijena dionica japanskih izvoznika potaknutom slabljenjem jena. Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju ojačali su između 0,1 i 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Singapuru blago pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,2 posto. Ulagače počinje zabrinjavati i visoka cijena nafte. Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku kreće se oko 106 dolara po barelu, što su njezine najviše razine u devet mjeseci. I dok to pozitivno utječe na dionice u energetskom sektoru, pod pritiskom su dionice kompanija čije poslovanje znatno ovisi o kretanju cijena goriva. Stoga su jutros dionice Air China i australske zrakoplovne kompanije Qantas pojeftinile oko 1 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica ostale gotovo nepromijenjene jer je vijest o novoj pomoći Grčkoj bila očekivana, a ulagače počinju zabrinjavati visoke cijene nafte koje bi mogle nagristi zarade kompanija. Dow Jones ojačao je 15 bodova, ili 0,12 posto, na 12.965 bodova, a S&P 500 indeks 0,07 posto, na 1.362 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 2.948 bodova. "Unatoč vijestima o Grčkoj, može se očekivati manji prodajni pritisak s obzirom na snažan rast cijena dionica posljednjih mjeseci", kaže Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson. Od početka godine Dow Jones indeks porastao je oko 6, a S&P 500 više od 8 posto. Taj uspon zahvaljuje se dobrim američkim makroekonomskim podacima i nadi u rješavanje europske dužničke krize. No recesija u Japanu i mnogim europskim zemljama, kao i usporavanje rasta kineskog gospodarstva, ne ostavljaju puno prostora za nastavak rasta cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙