FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: oporba traži uspostavu zaštitne zone

PARIZ, 22. veljače 2012. (Hina/AFP) - Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), glavno tijelo sirijske oporbe, zatražilo je u srijedu od međunarodne zajednice da u Siriji uspostavi "zaštitnu zonu" i pozvalo je Rusiju da nagovori Damask da dopusti prolaz humanitarnih konvoja.

SNC će na Konferenciji prijatelja sirijskog naroda koja se u petak treba održati u Tunisu, zatražiti slanje "humanitarne pomoći i uspostavu zaštitne zone u Siriji", ističe oporba u egzilu na tiskovnoj konferenciji u Parizu.

"Pozivamo prijatelje Sirije da poduzmu dodatne mjere radi zaštite sirijskog naroda i uspostave sigurnosnu zonu na područjima uz granicu te zaštite izbjeglice koji ondje traže sklonište", dodaje SNC u izjavi.

"Tražimo što brže slanje humanitarne pomoći na najpogođenija područja, uz uspostavu sigurnosnih koridora za humanitarne konvoje. Sigurnosni koridori mogu se zajamčiti ako Rusija obeća da će prisiliti režim da poštuje siguran dolazak konvoja i tako smanji nužnost militarizacije njihova prolaska", dodaje SNC.

SNC u svojoj izjavi poziva pedesetak zemalja sudionica konferencije u Tunisu da "ne sprečavaju zemlje (koje to žele) da pomognu sirijskoj oporbi slanjem vojnih stručnjaka, uvježbavanjem (pobunjenika) i dopremom oružja kako bi se branili" ako režim Bašara al-Asada nastavi odbijati plan Arapske lige i prekinuti nasilje nad civilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙