FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dividenda privlači investitore dionici ERNT-a

ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Dionica Ericssona Nikole Tesle danas je u najvećem fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi, nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate i prijedlog dividende od 170 kuna po dionici, što daje dividendni prinos od otprilike 14 posto.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,35 posto, na 1.742 boda, a Crobex10 0,68 posto, na 978 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,9 milijuna kuna, što je otprilike 1,2 milijuna kuna više nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu nastavljeno je jačanje Crobexa treći dan zaredom, a investitori su ponajviše fokusirani na dionice Ericssona Nikole Tesle i Ingre. Otkad je objavljena većina financijskih izvješća kompanija, zamjećujemo nešto življu aktivnost na burzi“, kaže Marija Huljak, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Iz Ericssona Nikole Tesle danas su izvijestili da su prošlu godinu završili s 28 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,9 milijuna više nego u 2010. godini.

Uz 4 posto niže prihode od prodaje, koji su dosegnuli 1,166 milijardi kuna, ta kompanija zabilježila je operativni gubitak prošle godine od 12 milijuna kuna. Usporedbe radi, u 2010. operativni gubitak bio je 15,2 milijuna kuna.

Poslovodstvo predlaže isplatu ukupno 170 kuna dividende po dionici, što je 20 kuna manje nego lani. Pritom se 20 kuna odnosi na redovnu dividendu, a 150 kuna na izvanrednu.

Odmah po objavi poslovnih rezultata i prijedloga dividende, intenzivirana je trgovina dionicom Ericssona Tesle, tako da je njome do podneva ostvareno 2,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,8 posto, na 1.245 kuna.

„Ericsson Nikola Tesla bilježi pad prihoda i bruto dobiti, no i rast neto dobiti. Svakako je riječ je o stabilnoj kompaniji, a osim toga investitore velikim dijelom toj dionici privlači i prijedlog dividende, budući da daje dividendni prinos od gotovo 14 posto“, navodi Huljak.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s ostvarenih 1,12 milijuna kuna prometa. Cijena joj stagnira na 226,75 kuna

U nešto većem fokusu investitora je i dionica Ingre, kojom je također ostvaren milijunski promet, a cijena joj je skočila 6 posto, na 5,43 posto.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da su potrošačke cijene u Hrvatskoj u siječnju ove godine bile 0,4 posto niže nego u prosincu 2011. godine, dok su na godišnjoj razini porasle su 2,2 posto.

Po prvoj procjeni DZS-a, stopa registrirane nezaposlenosti u zemlji u siječnju je dosegnula 19,8 posto, dok je u prosincu lani ta stopa bila 18,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙