FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu Ericsson Nikola Tesla, spašavanje Grčke

ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas će u fokusu investitora biti poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle, a očekuje se i najava dividende, dok sa svjetskih burzi ne stižu poticajni signali, premda je Grčka spašena od bankrota.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,21 posto, na 1.736 bodova, a Crobex10 0,44 posto, na 972 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 13,4 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, nešto više od 5 milijuna kuna, uz blagi rast cijene, za 0,02 posto, na 226,65 kuna.

U nešto većem fokusu bila je i dionica Ericsson Nikole Tesle. Cijena joj je pala 0,41 posto, na 1.210 kuna.

Poslovodstvo kompanije danas će na konferenciji za novinare u 10,30 sati objaviti preliminarne poslovne rezultate za prošlu godinu te očekivanja za ovu godinu.

„„Na domaćem tržištu danas će u fokusu investitora biti dionica Ericsson Nikole Tesle. Ta kompanija danas će objaviti poslovne rezultate za prošlu godinu i planove za ovu godinu, a očekuje se i najava isplate dividende“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na svjetskim burzama jutros se trguje oprezno. Nakon 13-satnih pregovora, ministri financija eurozone odobrili su Grčkoj rano jutros drugi paket međunarodne pomoći vrijedan 130 milijardi eura i tako je spasili od bankrota.

Posljednjih su dana cijene dionica rasle jer se očekivalo da će Grčka dobiti tu pomoć, pa jutros tržišta u Aziji i Europi nisu znatnije reagirala na vijest. Uz to, nedostaje im poticaj s Wall Streeta, gdje se u ponedjeljak zbog blagdana nije radilo.

„Iako je postignut dogovor oko druge tranše financijske pomoći za Grčku, to nije potaknulo daljnji rast cijena dionica na svjetskim burzama. Osim što je dogovor o pomoći bio očekivan, pa stoga i uračunat u cijene dionica, razlog lošeg raspoloženja jutros u Aziji su i rastuće cijene nafte, koje potiču strah od visokih troškova proizvodnje i inflacije“, ističe Harambašić Nereau.

Nove smjernice investitorima na inozemnim burzama dat će indeks potrošačkog povjerenja eurozone te PMI indeks industrijske aktivnosti u Njemačkoj, dodaje Harambašić Nereau.

Od domaćih pokazatelja, pak, očekuje se objava potrošačkih cijena za siječanj i stope nezaposlenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙