FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

RIM - Šef talijanske vlade Mario Monti, njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Lukas Papademos nadaju se da će se u ponedjeljak postići sporazum unutar euroskupine o Grčkoj, doznaje se u petak iz službenoga talijanskog priopćenja. Na Montijevu inicijativu u petak se održao trojni telefonski razgovor o spomenutoj temi. "Na kraju razgovora, koji je zadirao u detalje i koji je održan u konstruktivnom duhu, troje sudionika je uvjereno da je sporazum o Grčkoj u euroskupini na vidiku", kaže se u priopćenju. Ministri financija euro zone sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi utvrdili ispunjava li Grčka obećano kako bi zauzvrat dobila novi paket pomoći. Merkel je danas trebala otputovati na sastanak s Montijem u Rim, ali je put otkazala zbog ostavke njemačkog predsjednika Christiana Wulffa.

WASHINGTON - Potrošačke cijene u SAD-u zabilježile su u siječnju najveći skok u četiri mjeseca, potaknute snažnim poskupljenjem benzina, što je potpirilo zabrinutost da bi veći troškovi energije mogli usporiti gospodarski oporavak. Ministarstvo rada priopćilo je da je indeks potrošačkih cijena u prošlom mjesecu porastao za 0,2 posto u odnosu na mjesec prije. Glavni su motor bile cijene benzina, koje su porasle za 0,9 posto, nakon tri uzastopna mjeseca pada. Cijene hrane porasle su za blagih 0,2 posto. Ako se izuzmu cijene hrane i energije, takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena porastao je također za 0,2 posto. Na godišnjoj razini ukupni indeks potrošačkih cijena porastao je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 2,9 posto, nakon 3-postotnog rasta u prosincu. Ako se izuzmu cijene hrane i energije, uvećan je za 2,3 posto. Povećanje temeljnih cijena na godišnjoj razini može se protumačiti kao znak da inflatorni pritisci ne slabe brzo kao što se očekivalo.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy namjerava sazvati zaseban summit čelnika 17 članica eurozone 2. ožujka, na marginima redovitog sastanka na vrhu svih 27 zemalja članica, doznaje se iz diplomatskih izvora. Prema tim informacijama, koje još nisu službeno potvrđene, na zasebnom summitu eurozone razgovaralo bi se o jačanju kreditnih sposobnosti Europskog mehanizma za stabilnost (ESM), stalnog kriznog fonda koji bi sredinom ove godine trebao početi s radom. Prema sadašnjim odredbama ESM bi trebao raspolagati s 500 milijardi eura, ali mnogi smatraju da taj iznos nije dovoljan i stoga se razmišlja o povećenju tih sredstava. Redoviti summit čelnika svih zemalja članica, na kojem će Hrvatska sudjelovati kao promatrač, održat će se 1. i 2. ožujka. Na tom summitu trebao bi se potpisati međuvladin ugovor o proračunskoj disciplini, a potpis će staviti 25 od 27 čelnika, svi osim Velike Britanije i Češke.

PARIZ - Francuski proizvođač građevinskih materijala Lafarge izvijestio je da mu je neto dobit u 2011. smanjena za gotovo trećinu u odnosu na godinu ranije, a sumorne su i njegove prognoze u vezi rasta potražnje za cementom u ovoj godini, posebno kada je u pitanju zapadna Europa. Neto dobit lani mu je smanjena za 28 posto, na 593 milijuna eura. Prihodi su pak uvećani za tri posto, na 15,28 milijardi eura. Kao razloge za nižu dobit u prošloj godini navode jednokratne troškove otpisa u visini 285 milijuna eura. Od toga iznosa 180 milijuna eura odnosilo se na otpis povezan s problemima prezadužene Grčke. Najveći proizvođač cementa u svijetu oprezan je u vezi prognozi za 2012., ističući da će općenito rast potražnje za cementom u ovoj godini biti slab, u rasponu od jedan do četiri posto.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u petak na najvišu razinu u više od šest mjeseci temeljem optimizma da će dužnosnici eurozone odobriti paket pomoći za Grčku i tako joj pomoći da izbjegne bankrot. Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,44 posto na 5.911 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,34 posto na 6.842 boda a pariški CAC za 1,32 posto i iznosio 3.438 bodova. Grčki dužnosnici ističu da su sve učinili što su od njih zatražili ministri financija eurozone kako bi se u ponedjeljak postigao sporazum o 130 milijardi eura vrijednom paketu pomoći. Banke eurozone, mnoge značajno izložene u perifernim zemljama eurozone i snažno pogođene dugotrajnom krizom, ojačale su u prosjeku 1,8 posto. Dionica Lafargea skočila je 9,4 posto, nakon što je taj najveći svjetski proizvođač cementa izvijestio o nastavku rezanja troškova budući mu je dobiti u 2011. pogođena zbog otpisa povezanih s Grčkom.

LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru i jenu u ozračju veće sklonosti rizičnim ulaganjima jer se ulagači nadaju skorom postizanju dogovora o drugom paketu pomoći Grčkoj. Euro je tako ojačao prema dolaru za 0,2 posto, na 1,3161 dolara. Odskočio je time s najniže razine u tri tjedna od 1,2974 dolara, na koju se spustio u četvrtak. Oko 0,5 posto bio je na dobitku prema jenu, dosegnuvši 104,35 jena, najvišu razinu od sredine prosinca. Dolar je ojačao prema jenu za 0,5 posto i njime se trgovalo po 79,24 jena. Na najvišoj je razini od 31. listopada, kada su japanske monetarne vlasti prodale rekordnih 8.070 milijardi jena kako bi zaustavile jačanje nacionalne valute, koja je u to vrijeme dosegnula najvišu razinu prema dolaru od Drugog svjetskog rata od 75,311 jena. Nade ulagača da će se dogovor o Grčkoj postići u ponedjeljak kako bi se izbjegao njezin nekontrolirani bankrot pružale su vjetar u leđa euru, održavši ga iznad najniže razine u tri tjedna prema dolaru, na koju se spustio dan ranije. Jen je pak nastavio slabjeti nakon što je japanska središnja banka ovoga tjedna iznenadila tržišta povećanjem programa kupovine imovine za 130 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙