FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen projekt "Žene na tržištu rada"

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) predstavio je danas glavne rezultate projekta "Žene na tržištu rada", vrijednog ukupno tri milijuna eura, koji je u sklopu IPA IV. Komponente "Razvoj ljudskih potencijala" proveden tijekom proteklih 18 mjeseci.

HZZ je korisnička institucija projekta koji je proveo konzorcij pod vodstvom britanske konzultantske tvrtke WYG International Ltd. s ciljem povećanja zapošljivosti osjetljivih skupina žena, kao što su žene iznad 40 godina, dugotrajno nezaposlene žene, neaktivne žene, Romkinje i žene iz ruralnih područja.

Cilj nam je bio da osvijestimo položaj žena na tržištu rada, i to ciljanih žena koje se nalaze u nepovoljnom položaju, te utječemo na postojeće mjere aktivne politike zapošljavanja, rekla je HZZ-ova voditeljica projekta Ivana Šimek.

Kroz taj projekt nikoga se ne može izravno zaposliti već je osmišljen i izrađen paket mjera koje su vezane uz Europski strukturalni fond, a s druge strane kreirane su usluge zajedno sa centrima za socijalnu skrb, s kojima dobro surađujemo ali dosad nismo imali zajedničke usluge, kaže Šimek.

Nakon evaluacije projekta očekuje se usvajanje seta mjera aktivne politike zapošljavanja prilagođenih za ciljne skupine žena uz tzv. "odozdo prema gore" pristup, kao i razvoj prilagođenih usluga za osjetljive skupine žena koje će pružati HZZ, centri za socijalnu skrb, komore, razvojne agencije i dr.

Kako bi se osnažili kapaciteti djelatnika tih institucija u pružanju novih usluga, provest će se njihovo osposobljavanje na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Novija istraživanja pokazuju da iako žene starije od 15 godina čine 47 posto radne snage, njih čak 59 posto je neaktivno na tržištu rada. Osim toga, od svih osoba koje su 2009. bile obuhvaćene mjerama aktivne politike zapošljavanja žena je bilo samo 47 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙