FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, o kojima jutros raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru, trebale bi se osigurati pretpostavke za uspostavu cjelovitog funkcioniranja državne uprave. Zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan rekao je kako se radi o koncepcijskom usklađivanju s novim ustrojstvom i djelokrugom, preslagivanju ustrojstva u više djelokruga ministarstava i drugih središnjih tijela. „Zakonskim prijedlogom, kao središnje tijelo državne uprave, predlaže se utvrditi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, rekao je Pičuljan dodavši kako se radi o maloj ali značajnoj intervenciji s intencijom da ustrojavanje svih tijela središnje državne uprave, radi pravne sigurnosti i prepoznatljivosti, bude utvrđeno istim zakonom. Također je definirana i propisana nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Ured će predlagati vladi odgovarajuće političke kriterije upravljanja državnom imovinom dok će Agencija za upravljanje državnom imovinom operativno provoditi poslove za koje je zakonom zadužena. Vlada će u kratkom roku ponuditi novu koncepciju upravljanja državnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, najavio je Pičuljan. Predlaže se i dopuniti djelokrug Ministarstva branitelja u čijem se djelokrugu predlaže utvrditi i obavljanje poslova koji se odnose na priznavanje prava mirnodopskih vojnih invalida, prava civilnih žrtava rata, prava pripadnika hrvatske Domovinske vojske, prava boraca NOR-a i članova obitelji tih skupina korisnika prava, koji su do sada bili u djelokrugu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Dopunjuje se i djelokrug Ministarstva gospodarstva koje ostaje upravljačko tijelo vezano uz provedbu vladine odluke o strateškim dokumentima, među kojima su korištenje sredstava fondova EU i ostalih međunarodnih izvora. Dopunjava se i djelokrug Državnog ureda za središnju javnu nabavu te djelokrug Ministarstva financija čime se njegov nadzor nad provedbu Zakona o koncesijama širi na nadzor nad drugim propisima koji uređuju sustav koncesija.

ZAGREB - Saborska oporba kritizirala je danas izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, prozivajući Vladu da tim prijedlogom dodatno komplicira umjesto da pojednostavljuje sustav državne uprave te na neracionalan način miješa nadležnosti njezinih tijela. Davorin Mlakar je u ime HDZ-a prigovorio ustanovljavanju Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kao koordinacijskog tijela s, ocijenio je, potpuno nejasnim nadležnostima. "Ovo je više prodavanje magle nego stvaranje djelokruga središnjih tijela državne uprave koja bi u ovo recesijsko vrijeme trebala obavljati poslove od interesa za državu", istaknuo je Mlakar. Nedopustivim smatra i da neka ministarstva imaju inspekcijski nadzor, a neka tek upravni, poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. "Upravni nadzor ne može nadomjestiti inspekcijski. Činite štetu jer ministrima uzimate bitan instrument za nadzor provedbe zakona", poručio je vladajućima. Za HDZ-ovu Đurđicu Sumrak, Vladin prijedlog zakona podsjeća na popularni strip "Alan Ford". "Tamo su osnovali ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena, gdje su zapošljavali svoje frendove koji ništa nisu radili", poručila je. Izrazito kritičan prema zakonskim izmjenama bio je i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti), kojega smeta što zakon, kada govori o uredu za upravljanje državnom imovinom, uopće kao obvezu ne navodi izradu popisa državne imovine. "Gazda koji ne zna što točno ima u kući nije dobar gazda", rekao je, prigovorivši Vladi i da je jučerašnjom uredbom omogućila da u upravna i nadzorna tijela u javnim poduzećima postavlja i ljude koji su osuđeni za kaznena djela ako taj kriminal nisu počinili u svom poduzeću. Ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću zamjerio je da se, nakon što je zasjeo na tu dužnost, "svim oružjem obrušio na korupciju u sportu, a onda o tome zašutio". Boru Grubišića (HDSSB) smeta, pak, funkcija prvog potpredsjednika Vlade, koju obnaša čelnik HNS-a Radimir Čačić. "Tko su drugi, treći, četvrti potpredsjednik, jesu li poredani po rednom broju, plaći, ovlastima", upitao je. Suprotno oporbenima, vladajući klubovi podržali su zakonske izmjene, a Josip Leko (SDP) oporbi je poručio kako njihova "naglo stečena vidovitost govori o njihovim nerealiziranim ambicijama". Jozo Radoš (HNS) poručio je oporbi kako je legitimno izražavati skepsu i ironiju, ali i naglasio da vlada ima pravo postavljati okvir za ispunjavanje svojih zadaća. Posebno je pohvalio što se stručni nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prebacuje na Agenciju za obrazovanje, kao i što se odustalo od inspekcijskog nadzora s ciljem očuvanja autonomije visokih učilišta.

ZAGREB - HDSSB je danas u Hrvatskom saboru dao punu podršku zahtjevima hrvatskih proizvođača mlijeka da se zaštiti domaća proizvodnja mlijeka. Naši seljaci traže da im se litra mlijeka plati po istoj cijeni po kojoj vlasnik Dukata plaća seljaka u Francuskoj, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Drmić. "Nismo 'banana republika' ali ako naša vlada to dopusti onda ćemo to biti", poručili su HDSSB-ovci. Svjesni su, kažu, da treba poštivati slobodno tržište i da ono treba formirati cijene mlijeka. Poručuju, međutim, kako je ono što traži hrvatski seljak to da se francuski vlasnik Dukata ponaša prema hrvatskim proizvođačima na isti način kao i prema francuskim seljacima. "Ako to ispoštuju hrvatski će seljak biti više nego zadovoljan", ustvrdio je Ivan Drmić. "Tijekom proteklih šest godina nestalo je 50 posto isporučitelja mlijeka", podsjetio je Dinko Burić navodeći kako je 2004. godine bilo njih 50.777, a 2010. niti njih dvadeset tisuća. Domaći mljekari proizvode godišnja 600 milijuna litara mlijeka, a potrebe su nam gotovo milijardu litara, upozoravaju iz HDSSB-a napominjući kako Slavonija i Baranja pokriva 40 posto te proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede mora štititi interese svojih proizvođača, a ne stranih kompanija koje su pokupovale naše tvornice, poručili su HDSSB-ovci tražeći od resornog ministarstva da osmisli model koji će jamčiti stabilnost hrvatske proizvodnje mlijeka do ulaska u EU. Mljekari traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni.

RIJEKA - Međunarodni znanstveni skup "Fantastika u književnosti i kulturi: Izazovi Fin de Siecla" otvoren je danas u Rijeci a na njemu sudjeluje pedesetak stručnjaka iz 15 europskih zemalja. Na skupu koji će se dva dana održavati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, govorit će se o nekim aspketima književnog stvaralaštva pisaca s kraja 19. i početka 20. stoljeća, ali i drugih predstavnika fantastike koji su djelovali kasnije u 20. stoljeću, a bit će riječi i o kulturnom okruženju u razdoblju na prijelazu stoljeća. Otvarajući skup riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se u Rijeci, uglavnom u njezinu središtu, može pronaći mnogo tragova Fin de Siecla, odnosno razdoblja na završetku 19. stoljeća. Dok se tada dekadencija uvlačila u sve pore života ostalog dijela Europe, Rijeka je dobila jednu vrstu "vjetra u leđa" te je grad zajedno s lukom doživio istinski razvoj, rekao je Obersnel. Dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar ustvrdio je da je ova konferencija važna za jačanje međunarodne suradnje fakulteta kroz Odsjek za anglistiku koji je organizirao skup, kao i zbog ostvarivanja interdisciplinarne istraživačke suradnje te angažmana studenata. Prije službenog početka rada skupa dodijeljene su nagrade studentima za najbolju fantastičnu pripovijetku na engleskom jeziku. Prvonagrađena je Dafne Flego, drugu nagradu dobio je Nenad Stojković a treću Vitomir Nikolić.

ZAGREB - Komična opera "Ljubavni napitak" talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija u režiji talijanskog redatelja Cesarea Lievia, koja na duhovit način opisuje peripetije mladog ljubavnog para, premijerno će biti izvedena večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu. Jednu od Donizzetijevih najpoznatijih opera i jednu od najpoznatijih komičnih belcanto opera uopće, ansambl zagrebačke Opere izvest će pod ravnanjem talijanskog dirigenta Pietra Rizze. Na premijeri će u ulozi šarlatanskog liječnika Dulcamare nastupiti Giorgio Surian, Marija Kuhar Šoša nastupit će u ulozi Adine, Domagoj Dorotić u ulozi Nemorina, Marko Kalajanović bit će Belcore, a Monika Cerovčec Giannetta. Scenografiju potpisuje Luigi Perego, kostimografiju Marina Luxardo, a oblikovanje svjetla Roger Vanoni. Libreto za "Ljubavni napitak" napisao je Felice Romano prema komediji francuskog dramatičara Eugenea Scribea utemeljenoj na srednjovjekovnoj romanci "Tristan" Gottfrieda von Strassburga. Riječ je o veseloj bajci koja poručuje da je moguće pružiti dobrotu i ljubav i bez pomoći čarobnog eliksira, preporučujući glazbu kao univerzalni lijek "zbog toga što posjeduje čarobne osobine koje Dulcamara (u prijevodu: slatko-gorak) pripisuje vlastitom pripravku koji paralizirane vraća u život služeći dobrobiti čovječanstva".

ZAGREB - U susret stotoj obljetnici rođenja Ranka Marinkovića, koja će se obilježiti iduće godine, večeras će se u Histrionskom domu premijerno izvesti predstava "Maestrova smrt" u režiji Krešimira Dolenčića, nastala na temelju slavnog romana Ranka Marinkovića "Kiklop". Riječ je o ulomku iz Marinkovićeva romana u kojemu se, kroz odnos Maestra i Melkiora, tematizira tjeskobna atmosfera zagrebačkog predratnog i boemskog miljea. Osim redatelja, dramsku adaptaciju napravili su glumci Duško Valentić, kojemu će uloga Maestra biti 101. u karijeri, te Janko Popović-Volarić koji glumi Melkiora. Valentić je bio i idejni začetnik predstave, s obzirom na to da je on prije 38 godina u istoimenoj predstavi u Teatru &TD glumio Melkiora, dok je ulogu Maestra tumačio pokojni dramski umjetnik Drago Meštrović Foka. Po riječima Krešimira Dolenčića, predstava "Maestrova smrt" funckionira na nekoliko razina, od osnovne priče i promišljanja svega što se pojavljuje u "Kiklopu" do neostvarene ljubavne priče te propitivanja i poigravanja sa samim kazalištem. Histrionska adaptacija ulomka iz romana Ranka Marinkovića, koji je glumcu Valentiću i redatelju Dolenčiću bio i profesor, temelji se na "dramatizaciji egzistencijalne tjeskobe usidrene u prostor smrti i spremanja za smrt suprotstavljenih i dopunjujućih se novinarsko-kritičarskih i bohemskih osobnosti", ističe se u najavnom eseju o predstavi teatrologinje Mire Muhoberac.

ZAGREB - "Hrvatski neretvanski zbornik 4/2012." objavio je zagrebački nakladnik Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu. Urednik Hrvatskoga neretvanskog zbornika Stjepan Šešelj u proslovu ističe kako zbornik donosi obilje zanimljiva i poučna neretvanskoga štiva, koje osvjetljava povijesnu dimenziju područja ali i ovodobnu sudbinu Neretve i Neretvana. Napominje kako je riječ o znalački napisanim radovima koji doprinose poznavanju Neretve. Autori priloga donose, kako navodi Šešelj, otkrivalačke sadržaje koji su do sada uglavnom bili nepoznati. "Hrvatski neretvanski zbornik 4/2012." (284 str.) teme otvara tekstom iz Domovinskoga rata, a nastavlja se tragičnom sudbinom u poraću i oproštajnim pismom Jure Kežića supruzi Anki iz dubrovačkoga i trebinjskog zatvora. U zborniku su između ostalih, objavljeni i radovi Radoslava Dodiga "Publije Vatinije u Naroni", Ivana Volarevića "Dolina rijeke Neretve u vrijeme seobe naroda", Miroslava Damića "Geološki prikaz i rudarstvo širega područja doline Neretve", Marija Šiljega "Ekološko stanje rijeke Neretve", Marina Vodanovića "Oralno zdravlje srednjovjekovnih stanovnika Šarić Struge", Žarka Dugandžića "Nupcijalitet župe Desne 187.-1880.", Domagoja Vidovića "Zavičaj i podrijetlo Ruđera Boškovića u svjetlu hrvatsko-srpskih odnosa u istočnoj Hercegovini" te rad Ivana Jurića "Slivanjska naselja i prezimena".

ZAGREB - Biometeorološke prilike sutra će se pogoršavati, pa bi se kod ljudi osjetljivih na vrijeme mogla pojaviti razdražljivost i glavobolja, te bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Pojačane bolove imat će i reumatičari, a pojačat će se i tegobe ostalih kroničnih bolesnika, navodi se u Biometeorološkoj prognozi za Hrvatsku od subote, 18. do utorka, 21. veljače. U nedjelju nepovoljan vremenski utjecaj djelovat će na meteoropate i kronične bolesnike. Uz glavobolju i nesanicu, meteoropati mogu patiti i od lošeg raspoloženja. Kronični bolesnici patit će od pojačanih tegoba. U ponedjeljak početkom dana biometeorološke prilike će još biti nepovoljne što će stvarati poteškoće meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Međutim, tijekom dana će nepovoljan vremenski utjecaj slabiti pa bi većina ljudi trebala osjećati poboljšanje općeg stanja. Nepovoljan utjecaj zadržat će se još na krajnjem jugu Jadrana. U utorak biometeorološke prilike će biti povoljne, što bi većini ljudi trebalo donijeti miran san i dobro raspoloženje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙