FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni projekti za bolje razminiranje Hrvatske

ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Hrvatski Centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku (HCR-CTRO) predstavio je danas europski projekt "Tiramisu" u kojemu sudjeluje, a koji financira Europska unija u sklopu Sedmog okvirnog programa (FP7).

Akronim projekta je "Tiramisu", a puni naziv je "Implementacija alata za uklanjanje protupješačkih mina, kasetnog streljiva i neeksplodiranih sredstava", rečeno je na današnjem predstavljanju u Europskom domu u Zagrebu.

Kako je istaknuo direktor HCR-CTRO-a Nikola Pavković, taj je projekt vrijedan 14,9 milijuna eura, počeo je 1. siječnja ove godine, a trajat će četiri godine. HCR-CTRO je u konzorciju od 24 istraživačka centra i sveučilišta iz jedanaest zemalja kojima je zajednički "cilj osigurati temelje za globalni komplet alata koji će obuhvatiti glavne aktivnosti protuminskog djelovanja, od izviđanja velikih površina, do uklanjanja eksplozivnih sredstava te edukacije o opasnosti od mina", istaknuo je.

Alati će biti konstruirani uz pomoć krajnjih korisnika, koji će ih i validirati, u zemljama zagađenim minama, a jedna od njih je Hrvatska, dodao je Pavković.

Osim projekta "Tiramisu", predstavljen je i projekt "Napredni obavještajni sustav potpore odlučivanju u redukciji minski sumnjive površine", koji je proveden u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini na dijelu minski sumnjivog područja, a riječ je o izviđanju iz zraka minski sumnjivog teritorija. Njegova primjena je donijela goleme uštede tim dvjema zemljama, a financirale su ga Sjedinjene Američke Države preko međunarodne zaklade ITF-a.

Ako se taj projekt potpuno prihvati, u Hrvatskoj bi, po nekim procjenama, donio uštedu i do 200 milijuna eura, dodao je Pavković.

Na današnjem predstavljanju projekata "Tiramisu" i "Napredni obavještajni sustav potpore odlučivanju u redukciji minski sumnjive površine" bili su predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Zaklade "Hrvatska bez mina" i hrvatskih Oružanih snaga te stručnjaci iz zemlje i inozemstva.

Najavljen je i Međunarodni simpozij i sajam opreme "Humanitarno razminiranje 2012." koji će se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića održati od 24. do 26. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙