FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeni prosvjedi nezadovoljnih mljekara

ĐAKOVO, 16. veljače 2012. (Hina) - Mljekari Đakovštine, koji su jučer u podne započeli prosvjed s 40-ak traktora parkiranih na jednom kolničkom traku ulice u kojoj je Logistički centar Dukata u Đakovu, danas su, uoči polaska na prosvjed u Zagreb, na konferenciji za novinare ponovno izrazili nezadovoljstvo otkupnom cijenom mlijeka i nerješavanjem problema proizvođača mlijeka.

Prosvjedi proizvođača mlijeka nastavljeni su danas i ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru.

Govoreći u ime mljekara Đakovštine proizvođač mlijeka Branko Zorić, kooperant Dukata, rekao je da su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede izigrali proizvođače mlijeka.

"Govore i obećavaju jedno, a rade suprotno, što je vidljivo iz projekcije proračuna za 2012. godinu. Ostavili su nas na milost i nemilost mega kompanijama koje nemaju obzira i ne uvažavaju ni Vladu, a kamoli nas seljake", rekao je Zorić napominjući kako u ovoj utakmici, pod ovakvim pravilima, proizvođači nemaju šanse.

"A pravila su da je cijena onakva kakvu prerađivač, u ovom slučaju Lactalis-Dukat, odredi. Troškovi su kako nam drugi odrede. Dukat i druge mljekare su u sprezi, a što nije u skladu s tumačenjem Agencije za tržišno natjecanje", ustvrdio je.

Mljekari traže nastavak subvencije od 0,42 kuna za kilogram mlijeka do ulaska Hrvatske u EU, da se proračun Ministarstva poljoprivrede u dijelu subvencija za osnovna plaćanja vrati na razinu od 2,8 milijardi kuna, kao i hitan sastanak s premijerom i ministrima poljoprivrede i financija.

"Tražimo i pismenu garanciju za osnovna plaćanja i jasne rokove", zaključio je Zorić pozvavši saborske zastupnike s područja Osječko-baranjske županije da ih podrže u rješavanju problema proizvođača mlijeka.

Nakon što im Dukat tri dana za redom nije došao po mlijeko, pojedini su proizvođači danas dijelili mlijeko susjedima, prijateljima i poznanicima.

(Hina) xsela yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙