FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik radova o hrvatskom slikarstvu i muenchenskoj Akademiji

ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - "Zbornik radova međunarodnoga simpozija Zagreb - Muenchen. Hrvatsko slikarstvo Akademija likovnih umjetnosti u Muenchenu" predstavljen je danas u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

O zborniku su govorili jedna od urednika Irena Kruševac te akademik Tonko Maroević, a pročitan je i tekst povjesničarke umjetnosti Libuše Jirsak.

Kruševac je podsjetila kako je suradnja s njemačkim povjesničarima umjetnosti počela 2007. godine kad je u povodu 200. obljetnice muenchenske Akademije organizirana velika izložba .

Napomenula je kako su zahvaljujući toj njemački stručnjaci upoznali radove slikara hrvatskoga muenchenskog kruga, a ponaprije slikare historijskih motiva.

Hrvatsko sudjelovanje u obilježavanju spomenute obljetnice akademik Maroević je ocijenio kao uzvraćanje udarca periferije.

Po Maroevićevim riječima gotovo četrdesetak hrvatskih umjetnika pripadalo je skupine muenchenskoga kruga. Simpozij je pokazao kako njihove radove treba cijeniti, rekao je dodavši kako se demontiranjem mita radi znanstvene interpretacije daje posebna težina slikarima.

Institu za povijest umjetnosti iz zagreba organizirao je 22. i 23. listopada 2009. međunarodni simpozij "Zagreb-Muenchen. Hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Muenchenu". To je bio dio istoimenoga projekta, koji je obuhvatio središnju izložbu održanu u Umjetničkom paviljonu te popratne izložbe u Kabinetu grafike HAZU i Moderne galerije.

Na taj se način Hrvatska uključila u obilježavanje 200. obljetnice osnutka Akademije likovnih umjetnosti u Muenchenu, koja je bila jedno od najvažnijih središta umjetničkoga školovanja tijekom 19. stoljeća i prve polovice 20. stoljeća.

U zborniku kojeg je objavio Institut za povijest umjetnosti objavljeni su radovi Irene Kraševac, Franka Buettnera, Marine Bregovac Pisk, Wolfganga Kehra, Petra Preloga, Brigite Jooss, Zvonka makovića, Lovorke Magaš i Christiana Fuhrmeistera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙