FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otklanjanje posljedica rada HE Lešće

KARLOVAC, 15. veljače 2012. (Hina) - "Tim za otklanjanje posljedica rada Hidroelektrane (HE) Lešće", predvođen karlovačkim županom Ivanom Vučićem donio je danas u Karlovcu nekoliko zaključaka o potrebnim mjerama za sanaciju zemljanih obala, sigurnosti cesta i putova, te kupača tijekom kupališne sezone.

Osim predstavnika Karlovačke županije u tima su i predstavnici HEP-a, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave uz rijeku Dobru.

Zoran Čavlović, zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje slijeva Save u Hrvatskim vodama, kazao je da su Hrvatske vode osigurale sredstva za izradbu Studije za sanaciju obala i plavljenja polja, slijedi natječaj, te će ona biti gotova ove godine.

Na sastanku je zatraženo od Hrvatskih voda da se županu, gradonačelnicima i načelnicima općina hitno dostave 'projektne zadaće' za izradbu Studije, kako bi jedinice lokalne samouprave mogle pravodobno ukazati na kritične točke.

Milan Sabljak, direktor HE Gojak, u sklopu koje radi i nizvodna HE Lešće, kazao je da je gradnja izvedena po projektu i ostaloj dokumentaciji, a da je tijekom pokusnog rada od kolovoza 2010. do sada ustanovljeno kako Studijom o utjecaju na okoliš nisu bile sagledane sve posljedice vodnih valova na 30 kilometara dugačkom toku Dobre do ušća u Kupu i dalje utjecaj na Kupu.

Instalirani protok vode na HE Lešće je dva puta po 60 prostornih metara vode u sekundi, te je pojava oscilacije protoka od minimalnih 2,7 prostornih metara, preko 60 pa do 120, tako da vodostaj varira i radi štetu na mostovima, zemljanoj obali, a na nižim se dijelovima i razlijeva iz korita.

Da bi se problemi ublažili HEP je osim nasipavanja nekih putova, u dogovoru s općinama i gradovima djelomice i promijenio režim rada hidrocentrale i to propisao "Pogonskim pravilnikom" (u studenom 2011.).

Načelnik Općine Bosiljevo Josip Korenić rekao je kako problem nije samo nizvodno, već i uzvodno, kada se kota akumulacijskog jezera diže do točke kada radi štete, te je upitao što je s naknadom za korištenje akumulacije koja nikada nije isplaćena.

Sabljak je odgovorio kako je HEP uputio Ministarstvu gospodarstva zahtjev za isplatu ukupno 400.000 kuna, što će se podijeliti proporcionalno površini jezera općinama Bosiljevo i Generalski stol te Gradu Ogulinu.

Načelnik nizvodne Općine Netretić kritizirao je mjerodavne da su obećavali turistički razvoj uz jezero i uz bolje prometnice, a, kazao je, dogodilo se suprotno; uz nekad lijepu Dobru sada su ploče o opasnosti i kupanje na vlastitu odgovornost.

Sabljak je odgovorio kako se problemi neće moći odmah riješiti no da će za pet ili deset godina sa sanacijom, možda nasipa i slično to urediti. Napomenuo je kako HE Gojsak i HE Lešće pokriva dvije trećine ukupne potrebe za strujom Karlovačke županije, te da je cijena za proizvedeni kWh energije na hidroelektranama manja nego na termoelektranama.

Obje su hidrocentrale i te kako isplative, jer je tako proizvedena struja četiri puta jeftinija nego one na ugljen ili tekuća goriva, kazao je Sabljak.

U dogovoru s Državnim zavodom za zaštitu prirode HEP će provesti ove godine i poribljavanje, jer je uočeno da je ugroženo mriještenje riba zbog nestalnog vodostaja, rečeno je na sastanku.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Marinko Maradin kazao je da za ustaljivanje temperature vode u kupališnoj sezoni i za ublažavanje erozije obala postoji rješenje, a to je gradnja još jedne male HE, pet kilometara nizvodno od HE Lešće. Prostornim je planom gradnja već predviđena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙