FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Ispred "Dukata" u Zagrebu i "Sirele" u Bjelovaru danas u podne počet će prosvjedi mljekara koji za cilj imaju prisiliti prerađivače mlijeka da se tripartitnim ugovorom stvore modeli za valorizaciju proizvodne i otkupljivačke cijene sirovog mlijeka, najavili su čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM). Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka za otkup za veljaču ove godine od 2,30 kune te zahtijevaju potvrđivanje proizvođačke cijene mlijeka od 4,09 kuna po litri. Predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar kazao je kako se danas ispred Dukata očekuje između 200 i 300 prosvjednika sa mehanizacijom, a na licu mjesta odlučit će se o daljnjim potezima. U srijedu se treba održati sastanak Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede i ako se ne postigne nikakav dogovor prosvjedi se u četvrtak nastavljaju i pred ostalim mljekarama u zemlji. Rešetar je podsjetio je kako je Dukat u siječnju najavio svojim kooperantima da od 1. veljače prelazi na tržišno utvrđivanje otkupne cijene mlijeka i to na način da će za svaki idući mjesec utvrđivati otkupnu cijenu, a prema kriterijima kakvoće koje on određuje i time napušta kriterije koje su zajednički utvrdili i kroz promemoriju i potpisali sa Savezom i resornim ministarstvom 2009. godine. Dva pokušaja tripartitnog dogovaranja modaliteta za izračun troškova proizvodnje sirovog mlijeka i otkupne cijene sirovog mlijeka, koji su organizirani u Ministarstvu poljoprivrede, do sada nisu dala rezultata jer menađeri Dukata ne žele o ovoj problematici voditi argumentiranu raspravu nego uporno traže od svakog proizvođača ponaosob da prihvati i potpiše ugovor sa novom umanjenom otkupnom cijenom mlijeka koja je za veljaču 40 lipa manja i iznosi 2,30 kn/l, kazao je Rešetar.

OSIJEK - Nekoliko prostorija Županijskog i Općinskog suda u Osijeku jučer je poplavljeno, nakon što je obilan snijeg na krovu koji se otapao kroz oluke poplavio sobu predsjednika Županijskog suda Ninoslava Ljubojevića, njegove tajnice i još nekoliko prostorija. U izjavi za Hinu, zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku, sudac Ante Rašić prozvao je izvođače radove, brodsku tvrtku „Feniks“ koja, kako je rekao, nije kvalitetno obavila obnovu krova i potkrovlja koja je počela u svibnju prošle godine. Sudac Rašić kazao je i kako je prošli tjedan obavijestio Ministarstvo pravosuđa koje je investitor radova, jer je već bilo manjih naznaka prodiranja vode. Ured predsjednika Županijskog suda Ljubojevića je najviše nastradao, od računala, spisa, namještaja i ostalog. Spremačice su otklanjale posljedice poplave koju su radnici „Feniksa“ uspjeli zaustaviti. Vodom su natopljeni stropovi, a voda je kroz čak tri nivoa prodrla i do prizemlja gdje je poplavljen i dio Općinskog suda. Sudac Rašić je rekao kako se ročišta ne odgađaju, jer nije poplavljena dvorana za sudska vijeća. Danas će se znati pravo stanje štete, dodao je.

ZAGREB - U Zoološkom vrtu grada Zagreba živi niz sretnih parova, a najdugovječnija je veza krokodila koji zajedno žive već gotovo 25 godina te njihovi timaritelji u šali znaju reći da djeluju poput staroga bračnog para - ne pretjeruju s interakcijom a za zadovoljstvo im je dovoljno da osjećaju blizinu onoga drugog, priopćio je ZOO u povodu Valentinova. Navode kako u zagrebačkom ZOO-u cvate ljubav. Par krokodila uskoro će proslaviti srebrni pir, a među tapirima se ljubav tek rasplamsava. Tapiri Robi i Amida se ponašaju poput tinejdžera - obuzela ih je prva ljubav. "U stabilnim su vezama europski smeđi medvjedi Goran i Eta, leopardi Anjun i Lira, morski lavovi Zagi i Edith, vidre Lunjo i Maza te crvene pande Jorrit i Amelie. Te čudesne životinje koje posljednjih godina posjetitelje Zoološkog vrta razveseljavaju i prekrasnim mladuncima, ljubav iskazuju na jedinstven način. Crvene si pande međusobno ližu njuškicu. Prizor je to koji sliči ljubljenju", navodi ZOO. Da je ljubav u Maksimiru, potvrđuje i šest divljih sivih čaplji. Naime, te svojim partnerima doživotno vjerne ptice zimi se gnijezde u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a njihov bi podmladak iz tri maksimirska gnijezda mogao izviriti a dva, tri mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙