FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras za RTL kako se na današnjoj sjednici Vlade nije raspravljalo o "Vjesniku" ni da će se te dnevne novine ugasiti, a da je na novinarski upit nakon Vladine sjednice, iznio svoje osobno mišljenje o "Vjesniku". Gostujući u večerašnjem dnevniku RTL-a ministar Linić je govorio o današnjem prijedlogu Državnoga proračuna, a na pitanje novinara osvrnuo se i na svoju izjavu vezano za "Vjesnik", te na nagađanja medija da će Vlada ugasiti "Vjesnik". Ministar financija naglasio je kako se o tome nije razgovaralo na sjednici Vlade te da njegova izjava nakon sjednice govori i o njegovoj komunikacija s medijima kojima iznosi svoje mišljenje kada ga mediji pitaju što on o nekoj temi misli. "To na Vladi nije bilo raspravljano niti je to odluka Vlade; ja vam mogu reći svoje mišljenje pa ako vi onda obmanete javnost i kažete da je to odluka Vlade - vi ste zaista obmanuli javnost", rekao je Linić, na pitanje o gašenju "Vjesnika". Ponovio je kako je ono što je rekao o "Vjesniku" njegovo osobno mišljenje, a ne njegov prijedlog. Ali, istaknuo je, moramo znati da "Vjesnik" koji se razbija, i gdje je štamparija koja ga je mogla 'nositi' otišla na jednu stranu, a izdavaštvo 'ostalo' na drugome mjestu, da to izdavaštvo za sebe ne privređuje, nema prihoda i takva tvrtka jednostavno nema budućnosti; ona će se sama od sebe ugasiti, kazao je. Ministar Linić ponovio je kako je to što je rekao, njegovo mišljenje. I glasnogovornica Vlade RH Ivana Grljak potvrdila je popodne Hini da "Vlada nije donijela nikakvu odluku o Vjesniku".

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je vladin prijedlog državnog proračuna za 2012. nazvala tek probnim balonom bez realne i utemeljene osnove, ocijenivši da je prihodovna strana proračuna za 1,5 milijardi kuna precijenjena, a rashodovna za isto toliko podcijenjena. Na konferenciji za novinare HDZ-a u Hrvatskom saboru Kosor je istaknula da je vlada tjednima prije donošenja proračuna u javnost slala na stotine kontradiktornih izjava, bez jasnih, utemeljenih i realnih poruka, koje su se, kazala je, svele tek na probne balone za hrvatsku javnost i međunarodne financijske institucije. "Ovaj proračun, kako je koncipiran i pripreman, nedomišljen je i podsjeća na onu - drži vodu dok majstori odu", ocijenila je. Vladu je prozvala za manjak snage, odlučnosti i hrabrosti, kakvu je najavljivala tijekom predizborne kampanje, dokaz čega vidi i u najavama iz Banskih dvora da će uskoro uslijediti i rebalans proračuna. Kosor smatra nejasnima i upitnim, što se njihove provedivosti tiče, najavljena smanjenja rashodovne strane po ministarstvima, posebno u Ministarstvu poljoprivrede, gdje se najavljivalo smanjenje od jedne milijarde kuna za poticaje, da bi se došlo do gotovo upola manjeg iznosa. "To je neozbiljno, ljudi su izvan sebe, to se ne radi", rekla je Kosor. Neutemeljenima drži i najave iz vlade da će povećanje PDV-a na 25 posto pojačati prihodovnu stranu proračuna, uvjerena da će to značiti udar na najsiromašnije, na potrošnju i životni standard građana te gospodarstvo. Štetnima smatra najave o "rasprodaji preostalog obiteljskog srebra" u državi, upitavši kako to vlada planira financirati proračunski deficit ako sve rasproda, kao što je, kazala je, činila i vlada od 2000. do 2003. Kosor ne vjeruje ni vladinim najavama o povećanju investicija u ovoj godini. "Investicije će se smanjiti oko 500 milijuna kuna, a ne povećati. To pokazuje potencijal javnih poduzeća gdje je politika već zasjela i gdje će politički podobnici voditi javna poduzeća", ocijenila je.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskoga demokratskog saveza Slavonije i Baranje i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je da je vladin prijedlog proračuna, koji je za 3,4 milijarde kuna manji od prošlogodišnjega, "anemičan i pesimističan". Zabrinjava ukupno smanjenje novca za poljoprivredu, a posebice smanjenje poticaja poljoprivredi, rekao je Šišljagić, ističući kako to osobito pogađa Slavoniju i Baranju, gdje je upravo poljoprivreda prioritetna gospodarska grana. Upravo na smanjivanju novca za poljoprivredu može se procijeniti "koliko su bile istinite predizborne poruke Kukuriku plana 21 i te koalicije, koja je stalno naglašavala kako neće biti zaboravljeni najsiromašniji hrvatski krajevi". Zabrinjava i prijedlog smanjivanja novca iz proračuna za kapitalne investicije vezane uz osnovne i srednje škole, zdravstvo, ali i navodnjavanje i odvodnju. "Upravo mi u Slavoniji i Baranji imamo niz dogovorenih projekata vezanih uz navodnjavanje i ne znam kako će se oni realizirati", rekao je Šišljagić.

ZAGREB - Vlada nije donijela nikakvu konačnu odluku o sudbini Vjesnika, izjavila je glasnogovornica vlade Ivana Grljak, nakon što su mediji objavili da je ministar financija Slavko Linić izjavio da će se dnevnik ugasiti. "Vlada nije donijela nikakvu odluku o Vjesniku", kazala je Hini Ivana Grljak. Iako u Vjesnikovu podružnicu Sindikata novinara Hrvatske i tamošnjem ogranku Hrvatskog novinarskog društva (HND) nisu dobili nikakvu službenu informaciju, poslijepodne su odmah pismom zatražili sastanak s predsjednikom vlade Zoranom Milanovićem. "Budući da smo u posljednja dva mjeseca vladi predlagali sadržajnu i financijsku konsolidaciju lista Vjesnik, molimo Vas da još jednom, posljednji put prije odluke, saslušate naše prijedloge i argumente", stoji u pismu. Podsjećaju da su novinari i zaposlenici u nekoliko navrata bivšoj vladi predlagali donošenje zakona o Vjesniku kao javnom glasilu, a Skupština HND-a tri je puta u posljednjih šest godina takav prijedlog poduprla u svojim zaključcima. Također podsjećaju da su u posljednjih nekoliko godina u nekoliko navrata tražili i nudili projekte koji bi listu osigurali budućnost na tržištu, ali ih nijedna uprava nije uvažila. "Iako ne namjeravamo omalovažavati bilo koga tko je poput nas u teškom položaju, smatramo da sedamdesetdvogodišnji Vjesnik ipak ne bi trebao tek tako otići u stečaj", smatraju novinari i zaposlenici koji Vjesnik u budućnosti vide kao javno glasilo te "ozbiljne, širokoj javnosti otvorene, uravnotežene i vjerodostojne novine koje će se bezrezervno zalagati za demokratske vrijednosti i europski put Hrvatske".

SPLIT - Ravnatelji srednjih škola u Imotskome, Vrgorcu i Sinju kasno popodne odlučili su da će u sutra u tim školama početi redovita nastava koja je zbog snježnog nevremena prekinuta 3. veljače, izvijestio je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić. "Odluka o početku nastave prepuštena je ravnateljima škola na temelju procjene jesu li ispunjeni sigurnosni uvjeti", rekao je Brčić, dodajući kako oni o svojoj odluci izvješćuju županijski Stožer za zaštitu i spašavanje, a nastava će se organizirati skraćeno kako bi djeca izbjegla povratak domovima noću. Dodao je kako ravnatelji, ako se vrijeme iznenada pogorša, mogu samostalno i promijeniti odluku o početku redovite nastave. Po Brčićevim riječima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima teškoća s početkom nastave u još dvadesetak područnih osnovnih škola u zabačenijim selima do kojih još nisu probijene uske ceste zametene snijegom jer njima ne mogu prolaziti strojevi za uklanjanje snježnih nanosa. "Riječ je o školama od prvog do četvrtog razreda u kojima je između 10 i 20 učenika, ali nadamo se da će se do kraja tjedna i njima omogućiti nastavak redovite nastave", izjavio je Brčić večeras za Hinu.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum ocijenio je nekorektnim postupak troje vijećnika HDZ-a u splitskome Gradskom vijeću koji su se pridružili SDP-ovim i HNS-ovim vijećnicima koji su danas službeno zatražili sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o nedavnim vremenskim neprilikama u gradu i o odluci za raspisivanje referenduma za njegovu smjenu. "Nekorektno je i nije politički pametno da se vijećnici HDZ-a u Splitu pridružuju SDP-ovoj i HNS-ovoj inicijativi jer je moja Hrvatska građanska stranka (HGS) bila u koaliciji s HDZ-om na nedavnim parlamentarnim izborima", izjavio je Kerum večeras za Hinu. Kako je rekao, o postupku HDZ-ovih splitskih vijećnika nije razgovarao s predsjednicom te stranke Jadrankom Kosor. "Ja sam samo igračka preko koje se SDP i HNS izruguju s HDZ-om", ocijenio je Kerum i dodao kako je očito da je "u HDZ-u nered". "I dio medija potiče nered u HDZ-u tako što jedan dan favoriziraju jednog kandidata za predsjednika te stranke, drugog dana veličaju drugoga, a trećeg dana u prvi plan stavljaju trećeg kandidata. Cilj je da se oslabi HDZ i da ga se još više učini nemoćnim", smatra Kerum.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije danas odgovorila na novinarski upit podupire li njezina stranka smjenu Željka Keruma s mjesta splitskog gradonačelnika, rekavši tek kako je riječ o složenoj situaciji zbog koalicije HDZ-a i Kerumovog HGS-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji. "Radi se o malo složenijoj situaciji. Svi zaboravljaju da se radi o koaliciji u županiji i onda posljedično i o opstanku vlasti u županiji", kazala je Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru na kojoj su HDZ-ovci kritizirali Vladin prijedlog proračuna za 2012. Naime, 12 od 25 vijećnika u splitskom Gradskom vijeću, među kojima i tri HDZ-ova, danas su službeno podnijeli zahtjev za žurnim sazivanjem sjednice Vijeća na kojoj bi se raspravljalo o snježnim oborinama u gradu te o raspisivanju referenduma za Kerumovu smjenu zbog nepripremljenosti gradske vlasti na vremenske neprilike. Zahtjev za izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća potpisalo je pet vijećnika SDP-a, dva vijećnika HNS-a, tri vijećnika HDZ-a, neovisni vijećnik Igor Boraska i HSP-ov vijećnik Luka Roguljić.

ZAGREB - U tijeku je sanacija stropa vijećnice Gradske skupštine Grada Zagreba oštećenoga u noći s nedjelje na ponedjeljak kada je puknula cijev hidrantske mreže. Tehničke i čuvarske službe Gradske skupštine brzo su reagirale te je istjecanje vode zaustavljeno oko 4,30 sati ujutro, a obavljeni su i svi hitni operativni koraci kako bi se spriječilo daljnje curenje vode, priopćeno je iz zagrebačke Gradske skupštine. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić obišao je sa suradnicima dijelove zgrade u kojima je nastala šteta i poduzeo sve potrebno te dao upute mjerodavnim gradskim službama kako bi se organizirala brza i kvalitetna sanacije objekta s obzirom na povijesnu i kulturnu važnost zgrade zagrebačke Gradske skupštine.

ZAGREB - Zagrebačka županija u ovoj je godini za potpore i za kapitalna ulaganja u poljoprivredi i seoskom razvoju osigurala 5,87 milijuna kuna nepovratnog novca, priopćio je danas ured zagrebačkog župana. Ured navodi kako je na kolegiju župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića rečeno da će se za potpore u poljoprivredi i seoskom razvoju osigurati nepovratnih 3,02 milijuna kuna, a jedan korisnik najviše može dobiti 100.000 kuna. Godine 2012. osigurat će se i dodatnih 2.850.000 kuna nepovratnog novca za potpore kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi i seoskom razvoju, a raspisivanje natječaja za taj novac očekuje se do kraja veljače. Predstavljen je i prijedlog plana energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije Zagrebačke županije za 2012. radi uštede energije na njezinu području. U industriji, prometu te u općem sektoru ušteda bi po tom planu iznosila 102,69 TJ (tera džula). Za devet mjera iz plana koje će se provoditi ove godine potrebno je 5,7 milijuna kuna. Županija je osigurala 1,2 milijuna kuna iz proračuna, a ostalo će se prikupiti iz nepovratnih izvora kao što su Fond za zaštitu okoliša, program Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) – TAM BAS, program IPA III C – malo i srednje poduzetništvo te operativni program IPA Slovenija Hrvatska 2007. - 2013. Konačnu odluku o prihvaćanju plana donijet će Županijska skupština na sljedećoj sjednici.

KARLOBAG - Zahvaljujući velikim naporima, 60-ak montera HEP-a danas je popravilo glavninu kvarova na elektrosustavu i priključcima na kućama koje je prošlog tjedna u Hrvatskome primorju podno Velebita pokidalo orkansko nevrijeme. Od 16 sati oko 400 korisnika ponovno je dobilo struju na području Lukova Šugarja, Krišca, Mažurana i drugih naselja. "Struju još nema oko 100 korisnika na području Barić-Drage, u karlobaškoj općini. Ako ne bude dodatnih problema, i oni će struju dobiti do noći ili najkasnije tijekom sutrašnjega dana", doznaje se od direktora Elektrolike u Gospiću Nikole Šulentića.

SPLIT - Radnici splitskoga komunalnog poduzeća "Čistoće" odvezli su iz grada u posljednja tri dana 1400 tona smeća nagomilanog u kontejnerima kojima se nije moglo prići zbog snježnih oborina. "Tako velike količine smeća u normalnim se okolnostima odvozi od dvanaest do petnaest dana", rekla je danas voditeljica operativne službe "Čistoće" Ljubica Vrdoljak. Na desetak mjesta u Splitu kontejneri za smeće bili su do vrha zatrpani snijegom te je bilo nemoguće iz njih uklanjati otpad, dodala je. Također je rekla kako teškoće u uklanjanju otpada stvara i snijeg koji je mican s kolnika te je zatrpavao rubove ulica gdje su postavljeni kontejneri pa je spriječio pristup smeću.

ZAGREB - Hrvatska je jedina europska zemlja koja nije napravila ni jedan značajan korak u organizaciji Službe za liječenje mentalnih bolesti u zajednici pa tako deset tisuća osoba i dalje živi u domovima socijalne skrbi, a njih devet tisuća nema poslovnu sposobnost i odlučivati o svom životu, istaknuto je na današnjem skupu u Zagrebu. Mentalno zdravlje vodeći je javnozdravstveni problem u Hrvatskoj jer svaka četvrta osoba ima problema s mentalnim zdravljem pa bi dobra organizacija zdravstvene službe, koja je nekad postojala pri domovima zdravlja, mogla poboljšati zdravlje milijuna građana, istaknula je predsjednica Udruge Svitanje prof. Slađana Štrkalj Ivezić na današnjem Okruglom stolu "Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja". Skup je u povodu Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, organizirala koalicija Udruga u zdravstvu. Prof. Štrkalj Ivezić ističe kako kod nas još uvijek prevladava bolničko liječenje i institucionalni smještaj osoba s mentalnim problemima, umjesto deinstitucionaliziranih oblika skrbi koji omogućuju brži oporavak tih ljudi i oslobađanje od stigme koja prati takve bolesti. Država stoga treba na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Vijeća Europe učiniti sve da se počne s uvođenjem skrbi u zajednici i njihovim uključivanjem u svakodnevni život. Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je da u Hrvatskoj, nakon ukidanja dispanzera za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja postoji vakuum te orijentacija prema bolničkom liječenju osoba s mentalnim poremećajima. Stoga će biti važno u sklopu reforme zdravstva i reforme primarne zdravstvene zaštite tu službu ponovno vratiti na razinu primarne zaštite, kazao je.

VUKOVAR - Niske temperature i obilan snijeg koji je proteklog tjedna pao u istočnoj Slavoniji u Vukovarsko-srijemskoj županiji nisu uzrokovali znatnije teškoće, a stanje je stabilno te "u svim segmentima života zadovoljava nužne standarde u ovakvim prilikama", zaključeno je danas na izvanrednoj sjednici Županijskog stožera zaštite i spašavanja. Ceste su prohodne, nije bilo slučajeva u kojima su ljudi teže stradali, a ni veće štete na imovini, priopćeno je nakon sjednice. Također je rečeno kako je zbog pogoršanog vremena vukovarsko-srijemski župan Božo Galić prošloga tjedna proglasio stanje neposredne prijetnje koje, kako je zaključeno, i dalje ostaje na snazi. Upozoreno je i na zaleđene rijeke, poglavito Dunav, na kojemu sante leda od jučer razbijaju dva mađarska ledolomca, i Savu, čije će stanje stožer pratiti kako bi se, bude li potrebno, pravodobno moglo reagirati. Župan Božo Galić pozitivno je ocijenio rad svih služba na čišćenju snijega te je pohvalio građane koji su se uključili u čišćenje svojih kuća i pristupnih putova. Prestala je vrijediti odluka o prekidu nastave u osnovnim školama, koja je bila na snazi prošloga tjedna, te su učenici svih vukovarsko-srijemskih osnovnih škola od danas na nastavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙