FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za fiskalnu politiku podržava smanjenje deficita i proračunskih rashoda

ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Odbor za fiskalnu politiku na današnjoj je sjednici razmotrio prijedlog državnog proračuna za ovu godinu i projekcije državnog proračuna za 2013. i 2014. godinu, a Odbor je podržao planirano smanjenje deficita konsolidirane opće države te podržao smjer smanjenja proračunskih rashoda, pri čemu naglašava nužnost njegove dosljedne provedbe, priopćilo je Ministarstvo financija na svojoj internet stranici.

"Odbor podržava planirano smanjenje deficita konsolidirane opće države sa 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda u 2011. na 3,8 posto u 2012.", navodi se u priopćenju sa sjednice Odbora za fiskalnu politiku na kojoj su bili Ante Žigman (Hrvatska narodna banka), Danijel Nestić (Ekonomski institut), Vjekoslav Bratić (Institut za javne financije), Vesna Kasum (Državni ured za reviziju) i Lajoš Žager (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Planom općeg proračuna po ESA95 metodologiji predviđa se smanjenje udjela prihoda opće države u bruto domaćem proizvodu za 0,3 postotna boda. Smanjenje planiranih rashoda po istoj metodologiji u bruto domaćem proizvodu iznosi 1,9 postotnih bodova, što je u skladu sa zahtjevima Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ističe se u priopćenju.

"Odbor za fiskalnu politiku podržava smjer smanjenja proračunskih rashoda i naglašava nužnost njegove dosljedne provedbe. Konsolidacija proračunskih rashoda koja počiva na smanjenju rashoda primjerena je uslijed značajnog udjela proračuna opće države u bruto domaćem proizvodu", navodi se u priopćenju.

Rizici na koje Odbor upućuje odnose se prije svega na ostvarenje ovako ambicioznog smanjenja rashoda i prikupljanja prihoda u okolnostima moguće stagnacije ekonomske aktivnosti u 2012. godini.

Stoga je, kako se ističe, potrebno osigurati pričuvne mjere u proračunu za 2012., posebice u slučaju neostvarenja očekivanog ekonomskog rasta koji može dovesti do poteškoća u prikupljanju prihoda i financiranja proračuna.

"Ovaj bi proračun trebao pokazati početak vođenja dugoročno održive fiskalne politike. Stoga je ključno provođenje potrebne fiskalne konsolidacije mjerama trajnog karaktera, kao što je smanjenje pojedinih trajnih prava, a tek onda jednokratno smanjenje pojedinih tekućih rashoda", zaključuje se u priopćenju kojeg u ime Odbora za fiskalnu politiku potpisuje zamjenik predsjednika Odbora Ante Žigman.

(Hina) xpp/xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙