FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIK: vatrogastvu je potrebna reorganizacija

PULA, 13. veljače 2012.(Hina) - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli kako je istarskom vatrogastvu potrebna reorganizacija jer "jedinice lokalne samouprave kao osnivači nisu sposobne voditi tu djelatnost".

Po njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se gradove i općine upozori kako su dužni u skladu sa zakonom o vatrogastvu plaćati ljude koji obavljaju tako odgovoran posao.

"Tu nije samo riječ o gašenju požara, nego i o pomaganju unesrećenima, s tim da je tijekom turističke sezone broj ljudi, a samim time i nesreća, znatno veći", upozorio je Bulić te dodao kako tu djelatnost treba dignuti na županijsku razinu.

Predstavnici tog sindikata zato će zatražiti razgovor sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Dinom Kozlevcem i predložiti mu da se javne vatrogasne postrojbe vode iz jedne sredine, to jest županije.

"Načelnici i gradonačelnici su očito osobe koje se ne razumiju u taj posao. Netko je očito krivo shvatio decentralizaciju", poručio je Bulić.

Predstavnik vatrogasaca u Sindikatu Istre i Kvarnera Darko Vidmar rekao je kako je u Istri sedam vatrogasnih postrojba i svaka ima svoje osnivače te da svaka od njih ovisi o financijskoj moći osnivača i razumijevanju vatrogastva. "To dovodi do apsurdne situacije da vatrogasci rade s različitim primanjima i u različitim uvjetima, što je nedopustivo", rekao je i podsjetio da je taj sindikat "još 2002. godine isposlovao kolektivne ugovore kako bi se u istom poslu na različitim lokacijama održala jednakost, no ugovori se ne poštuju".

Po njegovim riječima, istarski vatrogasci slabije su plaćeni nego oni iz Rijeke, Zagreba i Splita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙