FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kornel Mundruczo predsjednik žirija ovogodišnjeg SFF-a

SARAJEVO, 13. veljače 2012.(Hina) - Istaknuti mađarski redatelj Kornél Mundruczó bit će predsjednik žirija natjecateljskog programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF), objavljeno je u ponedjeljak iz direkcije tog festivala koja je na glasu kao najznačajnija regionalna filmska smotra.

Ove godine taj će festival biti održan od 6. do 14. srpnja.

Mundruczó je rođen 1975. godine i pripada skupini mladih, progresivnih mađarskih redatelja za koje kritika često kaže kako su pokretači novog vala u mađarskoj, ali i europskoj kinematografiji.

Nakon četiri dugometražna i pet kratkih filmova, od koji je većina premijere doživjela na najprestižnijim i najznačajnijim svjetskim festivalima osvojivši brojne nagrade, Mundrucza s pravom svrstavaju u red renomiranih eropskih filmskih autora, navode iz SFF-a.

Njegov prvi dugometražni film bio je "Pleasant Days", koji je nagrađen Srebrnim leopardom na filmskom festivalu u Locarnu 2002. godine.

Mundruzóv naredni film "Johanna" premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu u okviru programa Un Certain Regard 2005., a slijedio ga je film "Delta" iz 2008. godine koji je iste godine uvršten u službenu natjecateljsku selekciju canneskog festivala te nagrađen.

Mundruczóv film "Tender son-The Frankenstein Project", također je uvršten u natjecateljsku selekciju Cannes Film Festivala 2010., a nagrađen je Posebnom nagradom žirija 16. Sarajevo Film Festivala 2010., kao i Specijalnom nagradom žirija i nagradom Best director of photography na Sevilla Film Festivalu.

Kratke filmove Kornela Mundrucza pratili su epiteti jednako uspješnih.

Kornél Mundruczó član je Europske filmske akademije od 2004. a uz filmsku režiju Mundruczó se aktivno bavi i kazalištem režirajući od 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙