FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Nova ofenziva vlasti protiv interneta

TEHERAN, 13. veljače 2012. (Hina/AFP) - Iranske vlasti su povele veliku ofenzivu protiv interneta, blokirajući glavne poslužitelje elektroničke pošte i sprječavajući pristup većem broju inozemnih mrežnih stranica, u novom pokušaju izolacije zemlje koji kritiziraju čak i neki pojedinci u vlasti.

Milijuni Iranaca od konca prošlog tjedna više ne mogu otvoriti svoje poštanske sandučiće na poslužiteljima Googleovu Gmailu, Yahoou i Microsoftovu Hotmailu, pišu mediji.

"Korisnici interneta imaju teškoća u pristupu inozemnim ili aktualnim domaćim mrežnim stranicama kao i inozemnim pretraživačima i poslužiteljima", priznaje agencija Mehr prebacujući odgovornost na "sporost mreže, kvarove i zagušenja".

Vlasti nisu dale nikakvo obrazloženje.

No one inače prekidaju i ograničavaju internetske veze ako strahuju od oporbenih prosvjeda. Vlasti su već blokirale desetke tisuća inozemnih mrežnih stranica, napose stranice zapadnih medija i vlada, te društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Youtubea.

S više od 36 milijuna korisnika interneta na 75 milijuna stanovnika Iran je srednjoistočna zemlja koja najviše koristi internet što je imao važnu ulogu u narodnim prosvjedima koji su potresli zemlju nakon spornog ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙