FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: sekularne stranke se udružile protiv islamista

TUNIS, 11. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Pet svjetovnih stranaka u Tunisu udružilo se u subotu u pokušaju da stvore protutežu umjereno islamističkoj stranci Ennahda, koja je osvojila vlast na prvim slobodnim izborima prošle godine.

Ennahda, koja je bila zabranjena pod svrgnutim predsjednikom Ben Alijem, osvojila je više od 40 posto mjesta u novoj ustavotvornoj skupštini u listopadu prošle godine, te pristupila formiranju vlade u koaliciji s dvije nevjerske stranke.

Dok je veliki broj svjetovnih stranaka podijelio glasove liberala i ljevice, Ennahda je kao jedina velika vjerska stranka, prikupila mnogo konzervativnih glasova.

"Imamo povijesnu priliku da promijenimo odnos snaga i da se borimo za budućnost Tunisa u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju", rekao je Yousef al-Shahed, čelnik Republikanske stranke, kao sastavni dio još neimenovane nove stranke.

Čak i povezana zajedno, nova stranka nije ni blizu ugrožavanju Ennahde po broju mjesta u Ustavotvornoj skupštini, no mogla bi biti izazov za Ennahdu na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Novi parlament će zamijeniti skupštinu, čiji je glavna zadaća izraditi novi ustav.

Novi savez okuplja veliki broj uglednih sekularnih skupina, od kojih su najvažnije Progresivna demokratska stranka (PDP) i Afek Tunis, koji su zajedno osvojili nešto manje od 10 posto mjesta u skupštini.

"Ova inicijativa koja kombinira modernističke stranke centra ima za cilj stvoriti ravnotežu snaga i pripremiti nas bolje za buduće izbore", rekao je čelnik PDP-a Nejib Chebbi agenciji Reuters na predstavljanju nove stranke.

Nekoliko bivših ministara i drugih visokih političara iz privremene administracije Tunisa ušli su u novu stranku, a vode se i razgovori o uključivanju u savez sekularne ljevičarske stranke Ettajdid (Obnova).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙