FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkoj Tvrđi i noćas se nastavlja graditi Snježni grad

OSIJEK, 11. veljače 2012. (Hina) - Snježni grad koji se počeo graditi u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetoga Trojstva početkom ovoga tjedna, nastavlja se graditi i noćas, jer umjetnici koji ga oblikuju kažu da „snježni ljudi koji su već prohodali bijelim Trgom nemaju vremena na bacanje“.

Snježni grad dio je projekta Grada Osijeka i Nikole Fallera, akademskog kipara, predsjednika udruge „Slama“, koji je okupio prvo nekoliko studenata osječke Umjetničke akademije, a onda se ekipa polako povećavala i sada ima desetak graditelja Snježnog grada, među kojima je i jedan ukrajinski umjetnik.

Deset snježnih skulputura, sve veličine 2,5 metra, našle su svoje mjesto na prekrasnom Trgu Svetoga Trojstva, gdje se nalazi i poznati kužni pil. Nikola Faller, napravio je osječki „snježni bračni par“ i polarnog medvjeda, ali kako je rekao, oduševljen je sa svim skulpturama, među kojima je i jedan Rimljanin.

Posebno je atraktivna kaljeva peć koju je izgradio umjetnik Vjekoslav Filipović, koji je s Fallerom bio u Kanadi prije tri godine na velikom snježnom festivalu. Faller je bio vođa hrvatske ekipe, a iskustva koja su tamo stekli dobro došla su im u osječkom Snježnom gradu.

Osječani su oduševljeni snježnom pričom koja nastaje u Tvrđi pa im nije teško pomagati za vrijeme najžešće zime gdje je izmjerena proteklog tjedna i temperatura od minus 26, najniža unazad 130 godina, a snježni nanosi najviši unazad 50 godina.

„Građani, posebno djeca i mladi stalno su s nama, malo nam pomažu lopatati, jer ogromne količine snijega smo ugradili u skulpture, za koje smo prvo pripremili velike blokove snijega“, rekao je večeras Hinu Faller. Dodao je kako se građani rado okupljaju oko snježne kaljeve peći i „griju“.

U osječkoj Tvrđi je velik broj kafića i klubova gdje izlaze mladi, pa obavezno posjete „veliko gradilište“ što će biti i noćas kada će se raditi , a pomoć svih je dobro došla. Već sutra nastavlja se graditi snježni dvorac, koji rade djeca uz Fallerovu pomoć, te izgradnja iglua.

Ideju za izgradnju Snježnog grada dao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je rekao kako je dobro svaku situaciju bez obzira koliko je ozbiljna i prepuna problema „iskoristiti za nešto lijepo“.

"Ima li nešto ljepše od bajke koja niče u osječkoj Tvrđi", dodao je.

Projekt Grada i Nikole Fallera obuhvaća tematsko umjetničko oblikovanje svih godišnjih doba u Osijeku, a Snježni grad je prvi u tom projektu.

Kipar Faller, postao je poznat ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu po svojim umjetničkim festivalima slame koje godinama organizira u Baranji. Snježni grad u Tvrđi gradit će se skroz dok bude snijega i dok to vremenske prilike budu dozvoljavale, a onda će nažalost snježne skulpture nestati kao i dio životne mjene, kazao je Faller. Snježni grad do sada su snimale brojne TV ekipe, među kojima i strane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙