FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erjavec želi što skoriji susret s Pusić

LJUBLJANA, 9. veljače 2012.(Hina) - Kandidat za novog slovenskog ministra vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da se želi što prije sastati s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, te da je po njegovoj ocjeni arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora označio bitnu prijelomnicu u uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa.

"Arbitražni sporazum sasvim je sigurno bio značajna prijelomnica u našim odnosima s Hrvatskom", rekao je Erjavec prilikom predstavljanja pred odborom za vanjsku politiku u četvrtak na večer u parlamentu.

Erjavec je rekao da na području vanjske politike nova vlada neće donositi nikakve radikalne promjene, te da će sa susjednim državama razvijati dobrosusjedske i prijateljske odnose uz uzajamno poštivanje i uvažavanje interesa interesa.

Erjavec je rekao da se želi što prije sastati s hrvatskom ministricoma vanjskih poslova Vesnom Pusić, kako bi joj predstavio politiku nove vlade koja treba biti potvrđena u parlamentu u subotu.

"Odmah nakon imenovanja vlade pokrenut ću inicijativu za susret s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić, znam da je i ona izrazila interes da do tog susreta dođe što prije", rekao je Erjavec, dodajući da će njihov prvi susret po svoj prilici biti u Ljubljani.

Za taj susret, te nastavak dobrih odnosa Slovenije i Hrvatske zainteresirani su i istaknuti predstavnici međunarodne zajednice i Europska unija, dodao je Erjavec.

Budući slovenski ministar vanjskih poslova rekao je da će za Sloveniju važan izazov biti i pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog pregovora s Europskom unijom. Pitanje parlamentarne ratifikacije tog dokumenta u Sloveniji po Erjavčevim je riječima "izrazito političko pitanje", zbog čega nije želio govoriti kad bi ratifikacija mogla ući u parlamentarni postupak.

U svakom slučaju, naglasio je Erjavec, on će se kao ministar vanjskih poslova osobno zauzimati da parlament bude uključen i informiran o vanjskopolitičkim pitanjima.

Erjavec je dodao da će hrvatskoj ministrici predložiti da što prije ponovo otpočne rad mješovite međudržavnog diplomatskog povjerenstva za rješavanje otvorenih pitanja.

"Naš zajendički interes je da još otvorena pitanja što prije zaključimo", rekao je Erjavec.

Među tim su pitanjima, kako je pojasnio, pitanje skladištenja nuklearnog otpada iz nuklearke Krško te pitanja vezana uz upis u katastarsku knjigu vlasnika državljana jedne države u drugoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙