FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spašeni članovi posade nasukanog broda "Aleksandar"

VUKOVAR, 9. veljače 2012.(Hina) - Trojica članova posade teretnog broda "Aleksandar" koji se u petak nasukao na obali Dunava kod Vukovara, a od jučer je okovan i ledom, prešla su danas oko 15,30 sati na ukrajinski brod "Bratislava", koji im je iz vukovarske luke, u kojoj je na vezu, došao pomoći, potvrdio je za Hinu pročelnik vukovarskoga Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zdenko Lovrić.

Članove posade - srbijanske državljane u vukovarskoj luci čeka Gorska služba spašavanja, policija i hitna medicinska pomoć, koja će ih prevesti na pregled u vukovarsku bolnicu, a večeras će dati izjavu u Lučkoj kapetaniji.

Spašavanje broda i posade traje od petka, kada je brod oko 15 sati promašio plovni put pa se nasukao.

Mjere za spašavanje posade i broda, koji se još uvijek nalazi u ledenoj rijeci, koordinirala je Lučka kapetanija Vukovar, a na mjesto događaja danas je izašao i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Nikola Mendrila.

Brod "Aleksandar", dugačak 85,2 metara, plovi pod hrvatskom zastavom, a vlasnik mu je slovenska tvrtka "Advanced Echtehnology" iz Kopra.

Kapetanija je danas razgovarala o uključivanju ukrajinskog broda "Bratislava" u akciju spašavanja, a u suradnji s Centrom 112 angažiran je helikopter koji je bio spreman evakuirati posadu, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Do broda "Aleksandar" , navodi se u priopćenju ministarstva, čamcem kapetanije nije se moglo doći jer bi ga led zdrobio, a i on je u zaleđenoj lučici jer su temperature već danima između 10 i 23 Celzijeva stupnja ispod ništice. Hrvatske vode danas su izvijestile kako ne mogu doći ni ledolomci iz Drave jer je na Dunavu led deblji i sante su veće.

Na Dunavu je jučer zabranjena plovidba za sva plovila jer je oko 30 posto površine bilo pod ledom. Jutros su u Vukovaru izmjerena 23 Celzijeva stupnja ispod ništice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙