FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionice koje nose izdašniju dividendu

ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, kao i proteklih dana, dok bi se u većem fokusu ulagača mogle naći dionice Agrokorovih kompanija, državnih tvrtki koje kreću u privatizaciju, kao i kompanija koje isplaćuju 'izdašniju' dividendu.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,53 posto, na 1.768 bodova, a Crobex10 0,18 posto, na 995 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 10,9 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego dan prije.

Najlikvidnija bila je dionica HT-a s prometom od 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,41 posto, na 239 kuna.

Jačanje Crobexa potaknuo je, pak, građevinski sektor. Cijene dionice Ingre i IGH poskočile su za više od 12 posto.

„Na domaćem tržištu danas očekujem slično stagnacijsko trgovanje kao i prethodnih trgovinskih dana, moguće s negativnim predznakom, i to ponajviše zbog utjecaja izvana. Na svjetskim je burzama, naime, u fokusu investitora Grčka“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

U nešto većem fokusu domaćih investitora ponovno bi mogle biti dionice kompanija iz sastava Agrokor, zbog povlačenja ponude koncerna za kupnju slovenskog Mercatora, dodaje Nagy.

Jučer je cijena dionice Vupika porasla za 3,75 posto, a Belja za 5,15 posto, dok je dionici Leda cijena pala za 0,05 posto, a dionici Konzuma stagnirala.

Zbog današnje objave poslovnih rezultata, u nešto većem fokusu mogla bi se naći i dionica AD Plastika, kao i dionice Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja zbog najave njihove privatizacije.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi smatraju da bi u fokusu investitora mogle biti i dionice koje uobičajeno isplaćuju 'izdašnije' dividende, zbog najave uvođenja poreza na dividendu.

Nagy ističe da su investitori na oprezu dok ne postane jasnije što će biti s hrvatskim kreditnim rejtingom. Zbog toga Crobex od početka godine bilježi tek skroman rast, od otprilike 1,5 posto, dok su istodobno najvažniji svjetski indeksi ostvarili znatno veće stope rasta.

„Pratit ćemo sve poteze Vlade u nadi da će uspjeti sačuvati kreditni rejting. Zasad se čini da je situacija pod kontrolom“, ocjenjuje Nagy.

Na današnjoj sjednici Vlada će raspravljati o nacrtima prijedloga zakona o porezima, među kojima i poreza na dobit te dohodak, dok će na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak raspraviti i nacrt ovogodišnjeg proračuna.

A na Wall Streetu su i u srijedu, drugi dan zaredom, cijene dionica blago porasle, nakon opreznog trgovanja jer u Grčkoj još nije postignut dogovor o reformama, koje su ključne da bi ta članica eurozone dobila novi paket međunarodne pomoći.

Dow Jones indeks ojačao je 0,04 posto, dok je S&P 500 porastao 0,22, a Nasdaq indeks 0,41 posto.

„Nakon rekordnog siječnja, svjetski burzovni indeksi u veljaču su zakoračili prilično skromno. Još jedno odugovlačenje rješenja grčke dužničke krize moglo bi negativno utjecati na svjetska financijska tržišta“, napominje Nagy.

Čelnici triju stranaka vladajuće koalicije u Grčkoj postigli su dogovor o svim nužnim reformama, osim one o mirovinskom sustavu.

Za danas je sazvan sastanak ministara financija eurozone, na kojemu će se raspravljati o novom paketu pomoći Grčkoj i pregovorima te članice eurozone s kreditorima o restrukturiranju dugova.

Na azijskim su burzama indeksi jutros uglavnom oslabili, što je, osim neizvjesnosti u vezi Grčke, posljedica i podatka o jačanju inflacije u Kini u siječnju s 4,1 na 4,5 posto. Jačanje inflacije, strahuje se, moglo bi kineske monetarne vlasti odvratiti od daljnjeg labavljenja monetarne politike.

„Stoga danas u najboljem slučaju možemo očekivati stagnaciju indeksa na svjetskim burzama. Sve oči bit će uprte u Bruxelles u očekivanju rješavanja situacije s Grčkom, a očekujemo i odluke europske i britanske središnje banke o kamatnim stopama, te podatke o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙