FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija o Siriji

ZAGREB/MOSKVA, 8. veljače 2012. (Hina) - Ishod bilo kakvih razgovora o okončanju krvoprolića u Siriji ne smije biti unaprijed određen, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji se protivi zapadnom i arapskom pristisku na sirijskog predsjednika Bašara Al Asada da preda vlast, a prenose ruski mediji.

"Nije posao međunarodne zajednice da pokuša unaprijed odrediti ishod nacionalnog dijaloga", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s pakistanskom ministricom vanjskih poslova Hinom Rabani Kar.

Lavrov je ponovio poziv Rusije svim zemljama koje imaju utjecaj na protivnike Asada da izvrše pritisak na njih kako bi počeli pregovarati s vladom. Moskva je optužila zapadne zemlje da ohrabruju Asadove protivnike u izbjegavanju dijaloga.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i turski premijer Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se tijekom telefonskog razgovora u srijedu da će koordinirati svoje napore u potrazi za rješenjem sirijske krize, priopćio je Kremlj.

"Medvedev je istaknuo potrebu za nastavkom potrage za koordiniranim pristupima kako bi se pomoglo Sirijcima da sami riješe krizu bez vanjskog miješanja i s potpunim poštivanjem suvereniteta Sirije", navodi se u priopćenju.

Medvedev je također stao u obranu rusko-kineskog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji kojom s epoziva Asan na ostvaku.

"Ta rezolucija ne bi dovela do traženja mirnog rješenja krize", rekao je Medvedev.

Premijer Vladimir Putin izjavio je ranije da Rusija osuđuje nasilje u Siriji, ali da je protiv vanjskog miješanja.

"Mi svakako osuđujemo svako nasilje otkuda god ono dolazilo. Međutim, ne možete se ponašati kao slon u trgovini porculana", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙