FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podjele u Hamasu ugrožavaju palestinsko jedinstvo

GAZA, 8. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Čelništvo Hamasa iz Gaze u srijedu je dovelo u pitanje sporazum o pomirbi Palestinaca koji su potpisali politički čelnik te organizacije u egzilu i palestinski predsjednik Mahmud Abas iz konkurentskog pokreta Fatah.

Parlamentarni blok "Promjene i reforme" iz Gaze izjasnio se protiv ključne odredbe sporazuma po kojoj bi Abas bio i predsjednik i premijer buduće palestinske vlade i tako na površinu iznio podjele unutar Hamasa. Taj blok uključuje čelnike Hamasa u Gazi Ismaila Haniju i Mahmuda al-Zahara. Oni nisu nazočili svečanosti u Kataru gdje su ponedjeljak sporazum potpisali politički čelnik Hamasa u egzilu Haled Mešal i Abas.

Analitičari su dugo govorili o podjeli u Hamasu između onih koji su nadzirali Pojas Gaze proteklih pet godina i Mešala, koji ima bazu u Damasku.

"Pozivamo strane potpisnice i pokrovitelje palestinske pomirbe da razmotre i ne zaobiđu palestinski zakon", rekao je parlamentarni blok u izjavi tvrdeći da bi Abasova dvojna predsjedničko-premijerska funkcija bila nezakonita.

Sporazum je trebao ponovno ujediniti duboko podijeljeni palestinski nacionalni pokret nakon što su, zbog neslaganja tko treba voditi vladu, propali raniji sporazumi dogovarani nakon nasilnog Hamasova preuzimanja Pojasa Gaze 2007.

Halil Šahin, politički analitičar sa Zapadne obale, rekao je da dužnosnici Hamasa prihvaćanje Abasa za premijera vide kao sramotu, posebice stoga što je Hamas porazio Fatah na palestinskim izborima 2006.

On je ocijenio da bi Hamas mogao pokušati riješiti unutarnje razmirice reorganizacijom podjele vlasti između čelnika u egzilu i onih na palestinskim teritorijima. "Inače, ako se nastavi, spor može potkopati provedbu sporazuma", rekao je Šahin.

Sporazum o palestinskoj pomirbi bi trebao otvoriti put za održavanje palestinskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, moguće kasnije ove godine, i za obnovu Pojasa Gaze, stradalog u izraelskoj ofenzivi 2008-2009.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙