FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U petak potvrda novih ministara BiH

SARAJEVO, 8. veljače 2012.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u petak bi trebao zasjedati kako bi odlučivao o potvrđivanju novog sastava vijeća ministara, objavljeno je u srijedu u Sarajevu.

U priopćenju državnog parlamenta navodi se kako je jedina točka dnevnog reda sjednice zakazane za 10. veljače odluka o potvrđivanju novih ministara.

Ostavljena je mogućnost da se sjednica ipak ne održi ukoliko do njezina početka "ne budu ispunjeni tehnički uvjeti" za odlučivanje.

Šest političkih stranaka, koje su 28. prosinca prošle godine dogovorile uspostavu vladajuće koalicije, u siječnju su novom predsjedniku vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi predložili svoje kandidate za ministarske i pozicije zamjenika ministara.

Sukladno odredbama izbornog zakona BiH, ti prijedlozi upućeni su na provjeru i davanje suglasnosti Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Ta tijela trebaju utvrdiiti uspunjavaju li predloženi kandidati sve zakonom propisane uvjete za imenovanje.

Izborno je povjerenstvo svoj dio posla završilo još prije deset dana, dok SIPA još provjerava podatke koje su o sebi dali predloženi kandidati.

Glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija medijima je izjavila kako je najveći dio provjera proveden te kako će i ostale biti dovršene u najkraćem mogućem roku, no nije izrijekom potvrdila kako će se to i obaviti do petka.

BiH na uspostavu nove izvršne vlasti čeka još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine, jer se najutjecajnije parlamentarne stranke mjesecima nisu mogle dogovoriti o raspodjeli ministarskih mjesta.

Novo vijeće ministara BiH činit će ministri iz HDZ BiH, HDZ 1990, Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙